Under måndagens budgetdebatt angrep den rödgröna oppositionen privatiseringarna både av specialistvården och primärvården.
– Jag tycker att människor ska få välja vård, men nu är det producenternas rätt att välja patienter som gäller. Två vårdcentraler har etablerat sig i länet, en i Luthagen och en Bålsta, där friska och välbärgade bor. Men ingen i Gottsunda eller Tierp. Riv upp avkastningskravet på vår egen primärvård, det motsvarar 33 miljoner kronor, sade oppositionsrådet Börje Wennberg (S).
I sitt förslag till preliminär budget för 2012 fastslår landstingsalliansen att satsningarna på tillgänglighet, valfrihet och mångfald inom vården kommer att fortsätta. Ett grundkrav är vårdgarantin ska fungera något som landstingat klarat i varierande grad de senaste åren. Ett annat mål är att patienterna ska kunna välja både vårdcentral och specialistvård utanför länets gränser.
För att klara åtagandena är det budgetdisciplin som gäller, enligt finanslandstingsrådet Erik Weiman (M). Till 2013 måste landstinget spara 450 miljoner kronor, av det 300 miljoner vid Akademiska sjukhuset. Västerpartiet vill stoppa privatiseringarna helt och ge vården ett extra anslag på 50 miljoner kronor nästa år.
Landstingsrådet Anna-Karin Klomp (KD) tyckte dock att resultaten inom vården talar sitt tydliga språk.
– Det är lättare att komma fram till vårdcentralerna per telefon och få en läkartid i dag än när oppositionen hade makten och antalet producerade besök har ökat ordentligt.
Sverigedemokraterna som lagt sin första budget sedan de tog plats i landstingsfullmäktige anser att vården ska genomsyras av ”svenska värderingar”. Ett helt avsnitt handlar om vård och invandring. Partiet vill lägga ned enheten för transkulturell psykiatri, utreda Cosmos vårdcentral för asylsökande, begränsa illagala invandrares rätt till sjuk- och tandvård, riva upp samarbetet med kommunernas asylmottagande och införa ett mångkulturellt bokslut.
– Vi anser att landstingets personal ska anmäla illegala invandrare till polisen när de säker vård, sade partiets ledare Pavel Gamov.
Mot det reagerade Ludvig Larsson (FP):
– Problemet med SD:s syn på invandring är att vården i Uppsala inte skulle fungera utan alla de medarbetare från andra länder som jobbar där i dag, sade han.
(MP) vill liksom sitt systerparti i kommunen att landstinget köper andelar i vindkraftverk för att trygga en grön elförsörjning. Partiet vill också ha fler mindre tillagningskök på Akademiska sjukhuset och öka andelen ekologiska livsmedel.