Vårdbolag går back med nytt system
Uppsalas hemvård riskerar stora underskott med alliansens nya ersättningssystem som infördes nyligen. Även de privata vårdbolagen går back. Två av dem överväger att säga upp vårdavtalen. Det kan hota hela vårdvalsreformen.
- Nu får vi bara ersättning för den tid vi är inne hos våra brukare, inte för resor, dokumentation och andra omkostnader. Vi har inget emot fritt vårdval men man måste kunna räkna hem verksamheten. Värst är det i kommunens ytterområden som kräver långa resor, säger Karin Pros som är divisionschef inom vård- och omsorg.
Situationen är densamma för de privata vårdföretag som konkurrerar med kommunen om hemvårdskunderna. Både Attendo Care och Aleris säger att de går back på verksamheten och har övervägt att säga upp avtalet om inte ersättningarna höjs.
- Det kan bli så. Det här är en ekvation som inte går ihop för oss. Men vi är fortfarande i ett inledningsskede och vill ha en dialog med äldrekontoret, säger Aleris affärsområdeschef Elisabeth Kjettselberg.
Jonas Morian, presschef vid Attendo Care anser att ersättningarna måste upp med cirka 14 procent.
- Vi för en dialog med Uppsala kommun om ersättningarna och har övervägt att skickat en uppsägning av avtalet. I Nyköpings kommun har vi valt att inte förlänga kontraktet. De har ett liknande system, säger han.
Hur påverkar ersättningen vårdkvaliteten?
- Vi har inte dragit ned på kvaliteten. Vill inte föra en dialog utifrån kvalitet. Ambitionen är att ge bra vård, säger Jonas Morian.
Förenade Care vill avvakta med kommentarer tills effekterna av systemet utvärderats bättre.
Karin Pros hoppas dock att politikerna ska ta åt sig av kritiken och höja ersättningarna. Men äldrenämndens ordförande kristdemokraten Gustaf von Essen är oförstående.
- Den här taxan har accepterats av utförarna. Nu gäller det för dom att arbeta så effektivt som möjligt för att leva upp till de krav brukarna ställer. Jag har inget annat besked, säger han.
Att Hemvården riskerar att dra på sig ett underskott på 30 miljoner kronor har ingen betydelse.
- De får själva ta ansvar för sina kostnader och bli effektivare. Det har bara gått en månad med systemet och vi ska naturligtvis se över det men det finns ingen prutmån från min sida i dag. Det finns företag som klara det här, säger Gustaf von Essen.
Flera privata vårdgivare överväger att säga upp avtalen. Det hotar ju er vårdvalsreform inom hemvården?
- Var och en gör som de vill. Vi har utförare och fler som vill in.
Gustaf von Essen är inte orolig för kvaliteten utan hävdar att Uppsala kommuns taxa ligger i linje med andra kommuners.
- Det här är den nivå det ska vara. Alla vill ju ha mer betalt för sina tjänster, säger han.
Oppositionen vill ge hemvåden mer pengar. Karin Pros hoppas att kommunen inför en taxa med fast basersättning och någon form av rörlig del.
- Det här fungerar inte, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!