Vården missar att anmäla när barn misshandlas

För ett misshandlat barn kan en anmälan innebära att utsattheten bryts och att en lång kedja av trauman undviks. Ändå anmäler vården mycket sällan misstankar om barn som far illa. Trots att lagen kräver det.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-02-10 10:46

Hon är några månader gammal när hon kommer till akuten mitt i natten med sina föräldrar. Anna, som egentligen heter något annat, visar att hon har smärta i armen. Hon får träffa en sjuksköterska som ställer diagnosen piglux, att armbågen är ur led. Anna och familjen skickas därmed hem.
– Det är lätt att göra en miss, inom vården gör vi det ofta. För ofta, säger Gabriel Otterman, överläkare vid Akademiska sjukhusets barnskyddsteam.
Annas smärta försvinner inte och hon kommer tillbaka till vården. Nu får hon träffa en läkare. Röntgenbilderna visar flera frakturer, bland annat på revbenen.
– Sådana frakturer är starkt förknippade med misshandel, säger Gabriel Otterman.

Barnhälsovården i Uppsala län träffar 99,4 procent av länets alla barn mellan 0 och 5 år. Flera procent av de här barnen är utsatta för våld, sexuella övergrepp eller omsorgssvikt, alltså när basala behov av sådant som mat, kläder eller vård inte tillgodoses. Det visar internationella och nationella studier, berättar Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare och även överläkare vid barnskyddsteamet.
– Ändå anmäler vården bara en till fyra promille av de här barnen till sociala myndigheter. Situationen är likadan över hela landet. Det här visar flera studier, bland annat härifrån.
Misshandeln och den utsatthet ett barn som far illa lever under kan få katastrofala konsekvenser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om