Vården vet när köerna ska kollas

Vårdcentraler i Uppsala informeras i förväg om när en mätning av tillgängligheten ska äga rum. Det uppmanar till mygel, menar kritiker till mätningen som utförs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Uppsala2011-10-05 08:30

Från 17 oktober och två veckor framåt ska tillgängligheten vid alla vårdcentraler mätas. Vårdcentralerna
i landet vet om det, för de informeras av SKL före mätningen.
Systemet med SKL:s öppna mätningar har blivit omdiskuterat. Kritikerna menar att öppenheten får vårdcentralerna att under mätperioden bli extra tillgängliga för att stå sig bra i statistiken.
Ute på vårdcentralerna står man redo att redovisa siffror:
- Vi vet om undersökningen och jag har informerat personalen om den. Men vi ska inte hålla på och mygla med något, säger Fredrik Tedenlind, verksamhetschef vid Samariterhemmets vårdcentral.

Mats Gulliksson, mångårig husläkare inom primärvården i Uppsala län, är bekant med att undersökningen brukar uppvisa goda resultat. Han tycker att det är ett problem att SKL förvarnar om undersökningen. Det vore konstigt om inte vårdcentralerna försöker skärpa till sig under den aktuella mätperioden, menar han.
- Det ideala vore förstås att göra undersökningen slumpmässigt. Nu finns det en möjlighet att se till att det finns tider tillgängliga under de dagar då undersökningen genomförs. Men det finns inga bevis för om detta sker.
Per Elowsson, primärvårdschef i Uppsala läns landsting, tycker inte att det har någon betydelse att alla vårdcentraler känner till när mätningen äger rum.
- Vi manipulerar inte med extra bemanning eller något annat. Vi har varit noga med att vi inte ska ägna oss åt sådant.
Resultatet utgör underlag till hemsidan vantetider.se där allmänheten, politiker och tjänstemän ska kunna studera tillgängligheten, till exempel hur många dagar patienten får vänta på ett husläkarbesök.

Men även vårdcentralernas budget påverkas av det resultat som man uppvisar i oktobermätningen.
Det berättar Jan Stålhammar, chef vid Eriksbergs vårdcentral, och en av de kritiska rösterna mot mätningen. Det är klart att personalen har svårt att ta ledigt medan mätperioden pågår, resonerar han.
- Vi tycker att det här är ett ganska dåligt system.
Berlith Persson, SKL:s projektsamordnare för väntetider i vården, anser att statistiken bygger på ett bra underlag, trots att alla vårdcentraler i landet vet om när undersökningen sker.
- Det är en väldigt allvarlig anklagelse att påstå att vårdcentraler skulle manipulera med resultatet. Om de ljög om tillgängligheten skulle patienterna avslöja det ganska snabbt och byta vårdcentral.

Hon ser ingen anledning för en intresseorganisation som SKL att göra hemliga undersökningar. Hon säger vidare att resultatet är jämförbart med vad andra mätningar, som Vårdbarometern och Nationell patientenkät visar.
- Resultatet är till nytta för landstingsledningen, politikerna och patienterna och media som vill se hur det ser ut med tillgängligheten.
SKL har målsättningen att landstingen från och med nästa år ska redovisa tillgängligheten varje månad.

FAKTA

Vårdgarantin kontrolleras
* Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, genomför mätningen två gånger per år efter att man först informerat landstingen om när mätningen äger rum. Bland annat vill man genom mätningen se om primärvården lever upp till vårdgarantin, som säger att en patient ska få träffa en
läkare inom sju dagar. 
*  I Uppsala län klarar man, enligt undersökningen, 92
procent av patienterna inom sju dagar. Enligt undersökningen anger merparten av landstingen att de klarar sjudagarsgränsen i nio fall av tio. Dalarna ligger lägst med 85 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om