Vårdöverlåtelse kan vara olaglig

Carema Primärvård väntas få ta över tre vårdcentraler gratis. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har redan sagt ja till första steget i processen. Men att skänka bort offentlig verksamhet är olagligt, enligt juridikforskaren Olle Lundin vid Uppsala universitet.

Uppsala2011-09-22 11:55

De tre vårdcentralerna - Sävja, Liljeforstorg och Enköping - som i dag drivs på entreprenad av Carema Primärvård vill den politiska ledningen nu överlåta till vårdbolaget. Det sker i anslutning till att Carema godkänns enligt lagen om valfrihetssystem, LOV. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen gav sitt godkännande på tisdagskvällen. Oppositionen är kritisk eftersom beslutet i praktiken betyder ett ja till att också överlåta vårdcentralerna utan krav på ekonomisk ersättning.

Tillvägagångssättet att skänka verksamheter skiljer sig från tidigare då landstinget sålde tre vårdcentraler för sammanlagt 25 miljoner kronor. Hälso- och sjukvårdsdirektören har fått i uppdrag att avsluta förhandlingarna med Carema, men utan särskilda direktiv om att få betalt för verksamheterna.
- Vi får se vad förhandlingarna ger, säger styrelsens ordförande Miriam Eriksson (KD).

Genom att säga ja till ett LOV-avtal innan man tagit upp eventuella krav har landstinget förlorat chansen att få betalt för vårdcentralerna, menar oppositionsrådet Johan Edstav (MP).
- Jag ser det som att majoriteten är slapphänt mot privata entreprenörer och med skattebetalarnas pengar.

Caremas nuvarande avtal om vårdcentralerna kom till genom en upphandling, men går ut om två månader. Genom överlåtelse kan vårdbolaget fortsätta utan en ny upphandling. Carema blir en del av landstingets valfrihetssystem, samtidigt ägare till vårdcentralerna och slipper konkurrera med andra bolag om verksamheten.

Att Carema kan slippa betala för marknadsvärden och inventarier väcker förvåning hos docenten i förvaltningsrätt, Olle Lundin vid Uppsala universitet.
- Om äganderätten övergår till Carema så är hanteringen inkorrekt. Man ger ett stöd till en enskild och det är ett brott mot kommunallagen och EU-rättens statsstödsregler. Vad som krävs för en uppgörelse är att man gör en oberoende värdering av vårdcentralerna eller att landstinget bjuder ut vårdcentralerna på den öppna marknaden.

Olle Lundin ser den planerade överlåtelsen som ett rent lagtrots.
- Politikerna kan säga att ?vi skiter i lagstiftningen?. Det finns ju inga sanktioner mot förtroendevalda.

Flera snarlika fall med avknoppning har prövats rättsligt i landet, men Olle Lundin tycker inte att något fall liknar det som nu är aktuellt i Uppsala läns landsting. Han är förvånad över att landstinget tycker att Carema utvecklat vårdcentralerna sedan 2009 så pass att landstinget inte skulle ha något kvar att sälja.
- Även om man säger att det är juridiskt komplicerat att utreda så har vårdcentralerna i alla fall ett värde. Kardinalfelet är att landstinget skuttar i väg utan en utredning och säger att ?ni får verksamheten?.

Hela ärendet ligger nu för avgörande hos hälso- och sjukvårdsdirektören.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om