Vårdpersonal begär fler vårdplatser

Fler vårdplatser. Det önskemålet riktar personal på Akademiska sjukhuset till de politiker som ska ta över landstinget.

– Sjukhuset måste få tillräckligt med pengar så att man slipper de ständiga neddragningarna. Det säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.

– Sjukhuset måste få tillräckligt med pengar så att man slipper de ständiga neddragningarna. Det säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-09-16 08:17

Ett av de tydligaste budskapen från Socialdemokraterna i Upps a la läns landsting är att man nu ska lyssna på vårdpersonalen och höra vad de behöver.

UNT åkte till infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset som drabbades hårt för ett par år sedan under ett sparbeting.

På infektionskliniken arbetar läkaren Erik Salaneck som ledde en proteströrelse bland personalen. I början av 2013 gav han sjukhusledningen 2 600 namnunderskrifter från vårdanställda som protesterade mot besparingarna.

När antalet vårdplatser minskade blev stressen och överbeläggningarna allt värre och läget verkar fortsatt kärvt.

Erik Salaneck tar sig tid att prata en stund men får bryta och hasta iväg ett par gånger. Hela tiden jäktar folk förbi i korridoren.

– Till de politiker som ska styra vill jag säga: tillsätt en sjukhusledning som prioriterar fler vårdplatser. Det är något som även skulle få fler anställda att stanna.

Enligt Erik Salaneck har så gott som varenda en av de 60 sjuksköterskor som arbetar på hans infektionsavdelning slutat sedan sparpaketet med bland annat schemaändringar lanserades för ett par år sedan.

– Akademiska sjukhuset måste få tillräckligt med pengar så att man kan investera sig ur den här krisen.

I en korridor stöter vi på sjuksköterskan Cathrine Lagerström Björk som har erfarenheter från akutmottagningen. Även hon för fram vårdplatsbristen.

– På akuten finns ofta äldre personer som tar upp platserna för att vi inte kan skicka dem vidare. Det behövs även fler akutläkare, tycker hon.

Läkaren Carl Olsson som arbetar på hematologen och akutmottagningen skulle vilja koncentrera sig mer på de rent medicinska sysslorna.

– Det har blivit för många andra saker att göra, exempelvis administration.

På barnmorskemottagningen vi d Samariterhemmets vårdcentral träffar UNT Katarina Johansson och Boel Stålnacke. Det är drop-in för cellprovstagning och patienter väntar så pratstunden får gå undan.

De båda barnmorskorna är tveksamma till de privatiseringar som den borgerliga alliansen i Uppsalalandstinget genomfört under den senaste mandatperioden.

– Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till vinster, motiverar Boel Stålnacke.

Båda har flera önskningar i stort som i smått. Från bättre skyltning vid mottagningen till högre löner och kortare b e slutsvägar.

Om Socialdemokraterna menar allvar med att lyssna mer på vårdpersonalen lär de knappast bli utan krav och önskemål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om