Satsningen på utbildningar kommer att höja kompetensen generellt inom äldreomsorgen. Det anser de fem vårdbiträden som sitter i kurslokalerna på S:t Olofsgatan och diskuterar dagens övningar under rubriken vård- och omsorgsarbete. När UNT gör ett besök har de 25 deltagarna precis delats in i mindre grupper. De har i veckan påbörjat utbildningen som om ett år ska ge dem titeln undersköterska.
Och det handlar inte bara om kompetens. Vårdbiträden som går utbildningen räknar med att kunna höja sina löner. Liton Khan, till vardags vårdbiträde inom Attendo, berättar att han redan fått det löftet från sin arbetsgivare.
– De höjer 1 500 kronor direkt när jag gått klart utbildningen.
Mahbooba Noorany har jobbat som vårdbiträde inom äldreomsorgen i 16 år. Hon är extra angelägen om att lära sig mer om de många mediciner som ska hanteras varje dag inom äldreomsorgen.
– En sjukdom som parkinson känner vi till, men inte alla medicinerna.
På kursen träffar hon kolleger som hon aldrig träffat förr och som alla har olika erfarenheter och kunskaper om hur äldrevården skulle kunna bli bättre. Bland deltagarna finns ett antal som inte suttit i skolbänken på länge eller har liten erfarenhet av studier.
– Det handlar om att skapa trygghet hos den enskilde att man kan. Man bygger upp självförtroendet och då känner man sig trygg att fortsätta studierna, säger Irene Olsson Brunn från Kompetensutvecklingsinstitutet som ordnar kurserna på kommunens uppdrag.
Eva-Lena Sjödal, till vardags vårdbiträde på ett äldreboende i Sävja, ser utbildningen som ett lyft. Som vårdbiträde är hon redan van vid att utföra en undersköterskas arbetsuppgifter, men nu får hon den formella utbildning som motsvarar omvårdnadsprogrammet på gymnasienivå.
– Det är ju en fördel att få en utbildning gratis och på arbetstid, säger Eva-Lena Sjödal.
Hon trivs inom äldreomsorgen.
– Det är roligt att få jobba med människor. När jag går hem känner jag att jag har gjort något bra.
Kristina Andersson håller med:
– Men det är också väldigt stressigt.
Förutom deras egen kompetenshöjning tror de att äldreomsorgen har allt att vinna på att kompetenskraven höjs. Vården blir bättre och när personalen får högre kompetens skärps också kraven på arbetsgivaren, resonerar de.
– Man blir nog lite noggrannare med vem man anställer, säger Kristina Andersson.
Varannan vecka jobbar de, varannan går de utbildningen. Så kommer det se ut fram till sommaren 2012.