– Ingen vill etablera sig inom det här systemet. Och vi är mycket bekymrade över köerna inom öron, näsa och hals. Därför tar vi det här beslutet, säger Vivianne Macdisi (S), landstingsråd.
Enligt förslaget till beslut förs nu 2,5 miljoner kronor till Akademiska sjukhuset. Pengarna har varit reserverade på ett konto för vårdvalsutförare, men inte använts för vård. Tanken är att sjukhuset ska använda medlen för att anställa läkare så att man lättare kan beta av köerna.
– Men det kommer förmodligen inte att räcka till. Därför öppnar vi också för att göra en upphandling av mottagningar för öron, näsa, hals, säger Vivianne Macdisi.
Inom oppositionen är man kritisk och tycker att man i stället borde fokusera på att förbättra villkoren för vårdvalet.
– Jag håller med om att det finns ett problem. Varannan patient får vänta mer än tre månader på att få en besökstid till en öron-, näsa-, halsläkare. Men vi håller inte med om lösningen. De ekonomiska villkoren har varit för dåliga i vårdvalet. Man skulle behöva göra en analys av taxeläkarnas ekonomiska villkor för att se vad som skulle göra att de tycker det är värt att ingå i vårdvalet, säger Lina Nordquist (L), landstingsråd.
Hon kan inte ange en exakt siffra på hur mycket högre ersättningen ska vara för att man ska få läkare att etablera sig, men saknar ett ordentligt underlag för beslutet.
– Det är märkligt att fatta beslut utan skriftligt underlag. Man vet inte på vilka premisser man tar beslutet, säger Lina Nordquist.
Vivianne Macdisi menar dock att tjänstemännen gjort en ordentlig utredning.
– Det här är inget ideologiskt beslut, utan ett pragmatiskt. Vi har övervägt att göra om vårdvalet, men det skulle vara en chansning . Det vi kan konstatera är att vårdvalet inom öron, näsa, hals har varit en katastrof, säger hon.
UNT har tidigare berättat om problemen med att antalet läkare med specialistkompetens inom öron, näsa, hals har minskat. De som verkar inom det gamla taxeläkarsystemet får inte överlåta sin praktik till någon annan så länge vårdvalet finns kvar. Det innebär att specialistläkare försvunnit i takt med att äldre läkare gått i pension, eftersom allt för få har velat etablera sig inom vårdvalet. Inom Uppsala läns landstings vårdval har endast två specialistmottagningar för öron, näsa, hals etablerat sig, en i Enköping och en i Västerås. Mottagningen i Västerås har dessutom främst tagit emot patienter från Västmanland, men som nu administrerats av landstinget i Uppsala län.
Enligt Vivianne Macdisi kan man, om vårdvalet avskaffas, också öppna för att de specialister som finns inom det nationella taxeläkarsystemet kan sälja sin verksamhet till andra läkare som tar över verksamheten och patienterna, något som annars inte är tillåtet.
– I vårdvalet kan vi inte styra var någon väljer att etablera sig. Det kan vara i Södermanland eller i Norrbotten. Gör vi en upphandling kan vi i underlaget styra mot att det ska vara i Uppsala, säger Vivianne Macdisi.
Lina Nordquist håller dock inte med.
– Det finns inget som säger att man inte kan styra kriterierna i vårdvalet så att man får etableringar i sitt eget län. Fördelen med läkare enligt vårdvalet är också att de kan delta i utbildning och forskning och att man kan kräva att de ingår i det gemensamma journalsystemet. Det kan man inte göra med de nationella taxeläkarna, säger Lina Nordquist.