"Vårdvalet sätts ur spel"

– Patienterna får inte veta att de kan söka privata alternativ inom vårdvalet och tvingas därför köa onödigt länge. Det säger Tommy Glückman vid Eye Diagnostics.

Foto. Marika Axelson är optiker på Se och synas i Uppsala som samarbetar med Eye Diagnostics vid ögonbottenfotografering.

Foto. Marika Axelson är optiker på Se och synas i Uppsala som samarbetar med Eye Diagnostics vid ögonbottenfotografering.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-04-28 08:00

En förutsättning för att vårdvalet ska fungera är att patienterna känner till att de kan välja mellan olika vårdgivare. Primärvården ska därför informera patienterna om att de kan få behandling vid såväl landstinget som vid privata kliniker.

Men det är inte alltid det går till så.

– Läkarna skickar slentrianmässigt patienterna till Akademiska sjukhuset utan att tala om för patienterna att de även kan vända sig exempelvis till oss. Det gör att vårdvalet sätts ur spel.

Det hävdar Tommy Glückman som äger Eye Diagnostics i Uppsala, ett samarbetsprojekt mellan optiker och ögonläkare. Där erbjuds diabetiker ögonbottenfotografering, en insats som omfattas av vårdvalet.

Många diabetiker drabbas av blödningar i ögonbottnen vilket kan ge synskador. Därför är det viktigt att fotograferingen, där skadorna upptäcks, inte fördröjs utan att sjukvården kan sätta in laserbehandling i tid.

De patienter som fått remiss från primärvården för ögonbottenfotografering får vänta cirka fyra månader om de vänder sig till Akademiska sjukhuset. Om patienterna genom att använda sig av vårdvalet istället begär att få komma till Eye Diagnostics är väntetiden bara fyra veckor.

– Jag har försökt få primärvården att ge patienterna bättre information så att de ska veta att de kan få behandling snabbare men det har inte gett något resultat, säger Tommy Glückman.

2014 utfördes 11 procent av ögonbottenfotograferingarna av privata utförare. Enligt Tommy Glückman hade siffran varit ännu lägre om inte landstinget på eget bevåg börjat flytta över patienter som köat länge till privata vårdgivare.

Staffan Thore, utredare vid landstinget, uppger att man tagit tag i frågan.

– Vi arbetar med att informera husläkarna om vilka vårdgivare som finns att välja mellan. Vi arbetar även för att det ska vara enkelt för läkarna att hitta alternativen i journalsystemet Cosmic, så att de kan tala om för patienterna vilka alternativ som finns tillgängliga.

På senare tid har det blivit fler patienter som remitteras till Eye Diagnostics än tidigare, säger Staffan Thore.

– Att många patienter väljer att bli behandlade på Akademiska sjukhuset eller lasarettet i Enköping hänger troligen samman med att det är vårdgivare man känner igen och har förtroende för. Geografisk närhet spelar också en roll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om