Varför är det så dyrt på macken?

De flesta känner nog till att det är oklokt att storhandla på macken. Men varför är livsmedel så mycket dyrare på bensinstationen än i en vanlig butik?

En fryst pizza kan vara nära dubbelt så dyr på macken som i butiken.

En fryst pizza kan vara nära dubbelt så dyr på macken som i butiken.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT/arkiv

Uppsala2015-09-28 20:40

När UNT jämför Statoilmackens priser med Icabutikens är mönstret tydligt. På vara efter vara visar sig mackpriserna ligga minst 30 procent högre.

Några exempel: Kexchoklad 60 gram kostar 7,90 kronor på Ica medan macken vill ha 14 kronor. Marabou mjölkchoklad 100 gram kostar 12,90 kronor i butiken, på macken kostar samma chokladkaka 21 kronor. Faktum är att en 200 grams chokladkaka på Ica (18,90 kronor) är billigare än mackens 100-grammare. 150 cl Coca cola kostar 16,90 kronor på Ica, 27 kronor på macken.

Tittar man på matvaror ser det likadant ut (mackens priser inom parentes):

Dr Oetkerfryst pizza 27,90 kr (47 kr)

Scan hot dogs 21,90 kr (29 kr)

Special K flingor 24,90 kronor (43 kronor)

Pizzan är därmed 68 procent dyrare på macken, varmkorven 32 procent dyrare och flingorna 73 procent dyrare.

När UNT kontaktar Statoil för att fråga om prisskillnaderna ber företagets kommunikationsavdelning att få svara via mejl.

Hur kan prisskillnaden på livsmedel vara så stor mellan macken och Icaaffären?

– En Statoilstation är beroende av omsättningen i sin butik för sin lönsamhet. /.../ (Vi har) en relativt stor mängd kunder per dag, men snittköpet i antal produkter per kund är relativt litet. Det i sin tur ger oss en annan förutsättning i inköpspriser likväl vad butiken måste tjäna för att klara av att ge en övergripande god service. Det ger oss olika förutsättningar inom olika produktgrupper och vi strävar efter att ge ett prisvärt erbjudande utifrån det, skriver Lisa Vejlo Degerman, kommunikatör, i sitt svar till UNT.

Har priserna något att göra med att marginalerna på drivmedel är små?

– Vi kommenterar inte i detalj våra marginaler, svarar Lisa Vejlo Degerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om