I dag finns inga fastställda normer, varken nationellt eller lokalt, för hur stora gårdar som ska finnas för barn och elever vid förskolor och skolor. Uppsala kommun planerar nu egna riktlinjer för storleken på gårdarna. En arbetsgrupp föreslår konkreta ytmått som ska ligga till grund när nya förskolor och grundskolor planeras i kommunal eller privat regi:
* Nybyggda förskolor i centrala stadsdelar ska ha egen gård på minst 20 kvadratmeter (kvm)/barn. Nya förskolor i övriga stadsdelar, mindre tätorter och landsbygd ska ha egen gård på minst 40 kvm/barn. Om det finns parkmark i närheten som kan användas för barnens lek får gården vara 20 kvm/barn.
* Nya förskolor som placeras i befintliga lokaler ska ha en mindre inhägnad gård i anslutning till förskolan. Saknas en större gård kan det kompenseras av park, grönområde eller annan utemiljö i närheten.
* Förskolor i bostadshus ska ha egen gård på minst 20 kvm/barn, placerad så att störningar till boende undviks.
* Nybyggda grundskolor och nya grundskolor i befintliga lokaler centralt i Uppsala ska ha en skolgård på minst 20 kvm/barn. Skolor utanför centrum, i mindre tätorter och på landsbygden ska ha en skolgård på minst 30 kvm/barn, exklusive eventuell skolidrottsplats.
– Det blir en form av minimikrav som ska användas i planeringsstadiet mellan de olika parterna. Samtidigt tar riktlinjerna hänsyn till om det finns andra grönområden i närheten som kan användas, säger fastighetsnämndens ordförande Lars-Gunnar Karlsson (M).
I Uppsala stad finns få lediga markytor för nybyggnad. Ofta uppstår dragkamp mellan behovet av nya bostäder och önskemålen om service, som förskolor. Riktlinjerna blir, om de antas, inte bindande men förhoppningen är att de får så bred förankring att de ska följas av politiker, byggbolag och utförare. I Uppsala beräknas cirka 300 nya förskoleplatser behövas per år, samt ett antal nya grundskolor inom de närmaste åren, för att möta den rekordsnabba befolkningsökningen. I flera nya bostadsområden har, som UNT tidigare rapporterat, inga förskolor planerats, med följd att trycket blivit ännu högre på befintliga lokaler. De nya riktlinjerna förslås därför innehålla normer även för hur många förskoleplatser som ska finnas i nya bostadsområden. För varje hundratal nybyggda hyreslägenheter ska tio förskoleplatser skapas, enligt förslaget. Lika många småhus kräver 55 platser i förskola.
Riktlinjerna gäller också utformningen och kvaliteten på gårdarna så att de stimulerar barnens lek och utveckling samt är trygga och säkra. Exempel finns på förskolor som planerats i lokaler med små eller inga egna gårdar:
– Det visar att det behövs klara riktlinjer. Kommunen ska inte kunna slippa undan sitt ansvar för barnens och elevernas utemiljöer, säger fastighetsnämndens vice ordförande Stavros Giangozoglou (S).
Förslaget sänds nu på remiss till berörda politiker i kommunala nämnder innan fastighetsnämnden tar ställning till om riktlinjerna ska justeras innan de kan antas.