Varken ordnat skyddat boende eller integrationsenhet
Två år efter mordet på Fadime Sahindal från Uppsala är kommunens skyddade boende för bland annat hotade invandrarkvinnor ännu inte i ordning. Integrationsenheten har lagts ned och kvinnojouren tvingas neka utsatta kvinnor hjälp på grund av nedskärningar.
— Arbetet enheten gjorde kan inte ersättas. Personalen hade ett stort och viktigt kontaktnät, säger Lennart Andersson, som är verksamhetschef för arbetsmarknads- och integrationsinsatser inom kommunen.
Bland integrationsenhetens arbetsprojekt fanns ett nära samarbete med invandrarföreningar gällande familjefrågor. En stödjande verksamhet för just hotade invandrarflickor och kvinnor drevs också inom enheten.
Kartläggning
— Det gjordes 2002 en kartläggning av hur många de här flickorna kunde tänkas vara i Uppsala. Efter det startades en verksamhet som bland annat gick ut på att ha kontakt med invandrarföreningar, informera familjer och erbjuda hjälp vid behov. Just nu är det arbetet nedlagt, säger Lennart Andersson.
Det skyddade boende som kommunen uppfört var avsett för bland annat invandrarkvinnor som lever under hot i patriarkala familjer. Men det är oklart när boendet kan dra igång. Polisen har underkänt säkerheten och framfört att kvinnor som lever under stort hot inte bör placeras där. Nu ska boendet än en gång diskuteras på ett möte 27 januari.
Fått lägga ned
Samtidigt har nedskärningar medfört att kvinnojouren nu fått lägga ner delar av sin verksamhet med skyddat boende.
— På grund av nedskärningarna tvingas vi säga nej till en massa kvinnor och jag undrar var de tar vägen i stället, säger Ingetora Gumbel vid kvinnojouren.
Mot bakgrund av bland annat polisens kritik har kommunens individ- och familjeomsorg, som skulle driva boendet, backat ur. Motiveringen är att kvinnorna inte kan garanteras ett säkert vid boendet.
Roger Jo Linder, chef för det kontor som bestämt hur kommunens boende ska se ut, säger dock att saken kan ordnas på annat sätt. Bland annat har det diskuterats att lägga ut boendet på entreprenad.
"Inget problem"
Att kommunens skyddade boende inte är i ordning samtidigt som kvinnojouren måste avveckla sin verksamhet med skyddade boenden anser han inte är något problem.
— Vi har inget uppdrag till kvinnojouren att bedriva något skyddat boende. Om de gör det på ideell basis får de väl göra det. Vänder man sig till socialtjänsten i stället är jag övertygad om att de kan ordna både skydd och hjälp för den som behöver.
Ingetora Gumbel har en annan syn på saken.
— Vi har funnits i över 20 år. Även om skyddat boende inte har varit ett direkt uppdrag så har detta varit formulerat i vår verksamhetsberättelse, som ligger till grund för vårt hyresbidrag.
Birgitta Engberg, chef vid Uppsalapolisens brottsofferenhet, anser att det nu framför allt är viktigt att få till stånd ett fungerande samarbete mellan polis och andra inblandade för att kunna hjälpa hotade kvinnor.
— Debatten i medierna har mest handlat om platsen för det skyddade boendet, men de viktigaste frågorna rör kompetensen hos dem som arbetar med kvinnorna. Det är nödvändigt att polisen, kvinnojouren, kommunen och ideella organisationer kan samarbeta i dessa frågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!