Världsnyheterna kom från Uppsala

Flera händelser i Uppsala under året väckte intresse i media långt utanför Sveriges gränser. Allra mest uppmärksammades ett drogtest, attentatet mot Uppsala moské och en krock i Gnistarondellen.

Världsnyhet. "Kärleksbombningen" efter attentatet mot Uppsala moské uppmärksammades av nyhetsmedier över hela världen.

Världsnyhet. "Kärleksbombningen" efter attentatet mot Uppsala moské uppmärksammades av nyhetsmedier över hela världen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-12-31 12:50

Som de flesta nog kommer ihåg klottrade någon tidigt under nyårsdagens morgon rasistiska slagord på ingången till Uppsala moské och försökte sätta brand på byggnaden med en molotovcoctail. Brittiska Guardian, franska Le Monde, spanska El Mondo, amerikanska New York Times, Hongkongbaserade South China Morning Post och australiska Sydney Morning Herald är några av de mer namnkunniga medier som rapporterade om händelsen.

Läs mer om attentatet här.

Så här rapporterade Sydney Morning Herald om attacken mot Uppsala moské: smh.com

Dagen därpå kom runt 500 personer till moskén för att sätta upp hjärtan och lämna blommor. Den ”kärleksbombningen” blev om möjligt än mer uppmärksammad. Utöver i medier som berättat om attentatet rapporterade också bland annat arabiska TV-bolaget Al-Jazira, brittiska Independent, Times of India, tyska Bild och Washington Post om den.

Läs med om "kärleksbombningen här.

Så här rapporterade Al-Jazira om kärleksbombningen: aljazera.com

Se Washington Posts video om kärleksbombningen här.

En krock i en rondell utan några allvarliga personskador brukar inte bli mer än en notis, om ens det. Om kollisionen sker i en bilkortege under ett statsbesök kan den däremot växa till en världsnyhet. Så var det när Indiens president Pranab Mukherjee besökte Uppsala och fyra av bilarna i kortegen kolliderade i Gnistarondellen.

Förutom Indiens största dagstidningar Times of India, Hindustan Times och The Hindu rapporterade bland annat Fox News, Daily Mail, Washington Post och New York Times om händelsen, men till skillnad från UNT utan bilder från kollisionen. Några illustrerade den i stället med att visa presidenten, vars fordon inte varit inblandat, tillsammans med prins Daniel och kronprinsessan Victoria i Universitetsaulan.

Läs mer om kollisionen här.

Så här rapporterade Hindustan Times om kollisionen: hindustantimes.com

En ännu mer uppmärksammad ”Uppsalanyhet” i utländska medier var dock när den amerikanska rappartisten Snoop Dogg, efter sin konsert i Stadsträdgården 24 juli, stoppades för misstänkt drograttfylleri och fördes till polishuset i Uppsala för provtagning. Om detta rapporterade inte bara amerikanska medier som New York Times, Washington Post och USA Today, men också BBC, Verdens Gang, Guardian, Independent, Daily Mail, Mirror, Die Welt, Le Figaro, El Pais, South China Morning Post, New Zealand Herald och många, många andra.

På Instagram lade Snoop Dogg själv ut videos från händelsen tillsammans med ett uttalande om att rasistiska motiv låg bakom gripandet. Det inspirerade ansedda Washington Post till en uppföljning i vilket tidningen ställde frågan om Sverige är rasistiskt.

Läs mer om gripandet här.

Läs Washington Posts artikel här: washingtonpost.com 

Se Snoop Doggs video om gripandet här.

Alla Uppsalabesökare har dock inte haft negativa erfarenheter av staden, tvärtom. I en artikel i Chicago Tribune i slutet av april fick läsarna veta att "ett besök i Uppsala blir ett av dina mest minnesvärda i Sverige" och i ett reportage om att körsång är den nya innegrejen i Sydney Morning Herald i juni berättade en ung advokat att det var hans erfarenheter som utbytesstudent i Uppsala som inspirerat honom att starta en ny kör i Canberra.

Läs reportaget om Uppsala i Chicago Tribune här.

Läs körsångreportaget här.

Ännu längre bort från Uppsala intervjuades Uppsalaläkaren Stefan Brandt i ett reportage i New Zealand Herald om ett projekt kring effekterna av hård stress bland långseglarna i Volvo Ocean Race och New York Times hade i juli ett reportage om orientering i vilket Annika Billstam och hennes fästman Thierry Gueorgiou intervjuades när de tränade i naturreservatet Lunsen.

Läs reportaget i New Zealand Herald här.

Läs reportaget i New York Times här.

Mest udda ”Uppsalanyheten” hade Daily Mail, som utifrån bilder av prinsessan Sofia under ett besök i Uppsala domkyrka i september drog slutsatsen att Sveriges allra senaste prinsessa försöker imiterara Kim Kardashians klädstil. Artikeln fick 235 kommentarer, så tydligen blev en del engagerade...

Om du nödvändigtvis vill kolla finns artikeln här.

Fakta Medier som når miljoner

Flera av medierna som rapporterat om Uppsalanyheter under året hör till världens mest lästa.

Brittiska Daily Mail har en upplaga på 1,7 miljoner exemplar per dag och dess webbsida är, med över 100 miljoner unika besökare per månad, världens mest välbesökta.

New York Times brukar betraktas som världens mest välrenommerade dagstidning. Flera andra nyhetsmedier som rapporterat om Uppsalanyheter under året har dock betydligt större upplagor, däribland de tre indiska dagstidningarna Times of India, Hindustan Times och The Hindu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om