Världspremiär för Knutbyfilmen på Röda Kvarn
Biografen i Almunge är ett grått eternithus med spridda röda färgrosor på fasaderna. Härinne har Almunge- och Knutbybor tittat på film i över 70 år. På fredag får äntligen bygden uppleva sin första världspremiär: Karin Swärds film om Knutby, Vägen hem.
Här, på den anrika biografen i Almunge blir det världspremiär nästa vecka.
Foto: Hans E Ericson
Det är grått och snöslaskigt i Almunge denna söndag, och när vi kliver ur bilen känns tydligt doften av vedeldning i den fuktiga luften. Inne i biografens lokaler blir vi häpet stående. Här har tiden sannerligen stannat - och samtidigt satt sina avtryck som årsringar på ett träd. På väggarna i foajén hänger John Wayne och Greta Garbo tillsammans med modernare tiders hjältar och hjältinnor. En ålderdomlig popcornmaskin står intill den lilla glasade kuren i ädelträ, flankerad av en plåtskylt från 1960-talet med läskedrycksreklam: "Ta en paus - Coca-Cola förfriskar er bäst". På en glasruta vid kassan uppmanar en sliten dekal betraktaren att bli blodgivare. En annan skylt förkunnar: "I denna lokal får högst 140 personer visas samtidigt".
Almunge biograf byggdes ursprungligen som lanthandel, men kom aldrig att användas för det ändamålet. Det var depressionstider och den tilltänkta handlaren gick i konkurs. Det nybyggda huset stod tomt några år tills kringresande biografägare Helmer Isaksson fick ögonen på det i slutet av 30-talet. Han reste runt på landsbygden om somrarna med ett tält där han visade film. I huset i Almunge såg han möjligheter att göra verksamheten mer stationär, berättar Kurt Berggren, Almunge, aktiv i Lions som äger och driver bion.
- Isaksson byggde om, bland annat lyfte han taket så att filmduken skulle få plats genom att göra en brytning i bjälklagret. Och titta på de röda, halvsfäriska lyktorna längst bak i salongen. Det är de övre hörnen av en slaktad jukebox. Parallellt med bion hyrde Helmer Isaksson ut jukeboxar.
Att kliva in på Röda kvarn i Almunge är att förflyttas decennier tillbaka i tiden. Den stora stoltheten är de röda lampetterna med rötter i förra sekelskiftet, berättar Agneta Gyllner, president i Lions.
Färgsättningen är samma som på 1930-talet. Men Kurt Berggren och Tord Ohlsson, biografmaskinist, minns att lokalen var "kallt isblå", när de var små. I ett hörn av salongen lyckades dock Tord Ohlsson skrapa fram originalfärgerna och återställde sedan färgskalan.
Lionsgänget i Almunge är glada och förväntansfulla inför världspremiären, och hoppas på fler än de två föreställningarna av Knutbyfilmen.
- Det hänger inte på oss, utan på tekniken. Hursomhelst är det en ren dröm att få visa film för fulla hus, säger Agneta Gyllner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!