Världsunika dinosaurier riskerar att falla sönder

Dinosauriefossilerna på Paleontologiska museet i Uppsala håller på att falla sönder.- Det är kris! Flera fossil är världsunika. Vi måste göra något nu, säger professor John Peel.

Uppsala2004-09-03 00:00
När John Peel i somras skulle flytta lårbenet från en dinosaurie gick det sönder i händerna på honom.
— Det gick i fyra delar. Och delarna föll ner på ett annat ben, som också gick sönder. Det är strukturen i benet som förändras. Titta, den är som socker...
Några större ben har spruckit av sin egen tyngd, när de har lagts ner, från att ha varit monterade på ställningar. Från en flera meter lång dinosaurieryggrad trillar benfragment lite då och då. Och den sabeltandade tigerns kranium har fällt små benbitar i sin monter.

Stängt senaste året
Paleontologiska museet är en del av Evolutionsmuseet, som ligger bakom Botaniska trädgården. Senaste året har museet varit stängt. Lokalerna har renoverats. Väggarna är nymålade, golven nya, montrarna uppsnyggade. I helgen öppnar museet - och det har mycket att erbjuda allmänheten: Nordens största dinosauriesamling med ett par kinesiska dinosaurieskelett, som är de enda i sitt slag i världen. Dessutom en mineralsamling som bland annat innehåller en 120 kilo tung stålmeteorit funnen i Pajala häromåret.
Men nu behöver det nyrenoverade museet ytterligare en uppdatering för att delar av samlingarna inte ska förstöras:
— På längre sikt behövs en klimatanläggning. Att fossilen vitrar beror antagligen på variationer i fuktighet och temperatur. Och på för mycket solljus, säger John Peel.

Konservator
Men den första åtgärden är att skaffa konservatorskompetens till museet för att stoppa sönderfallet i benstrukturerna.
- Förmodligen får vi ett avtal med British Museum, en konsult som kommer hit så snart som möjligt. Men sedan behöver vi en egen konservatorstjänst, för det här är ett arbete som kommer att ta flera år.
Konservatorn ska bland annat rengöra fossil, ta bort gammalt lim och shellack från 30-talet, och behandla benresterna från dinosaurier och däggdjur med modernare medel som ska skydda dem från att bli till stoft.

Öppnar till helgen
De skadade dinosauriebenen är inte längre kvar i Uppsala. De har förts till specialister vid University of Wales i Cardiff. Specialisterna där har under sommaren besökt Uppsala för att granska miljön i Paleontologiska museet och lämnat en rapport om nödvändiga förändringar. Den lämnar John Peel nu lämnar till universitetsledningen.
— Det här är verkligen en kris. Men det påverkar inte alls våra planer att öppna museet i helgen. Vi öppnar, säger John Peel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om