Värmeverket stor koldioxidbov
Värmeverket i Uppsala är fortfarande en av de största koldioxidbovarna i kommunen, trots att man minskat utsläppen med 25 procent sedan 2005.
Förra veckan presenterade Per Boman, riksdagsledamot för Miljöpartiet, siffror som visar att de största utsläppen av koldioxid i fjärrvärmeverk sker i Uppsala. Resultaten talar om utsläpp på 582 000 ton koldioxid för 2005 och kommer från en preliminär sammanställning från Svensk fjärrvärme. På värmeverket i Uppsala ställer man sig frågande till de redovisade siffrorna.
- Vi släpper ut en hel del koldioxid, men det beror på att vi producerar stora mängder energi, säger Stefan Persson, chef för Vattenfalls värmeverksamhet i Uppsala.
2006 släppte värmeverket i Uppsala ut 339 000 ton koldioxid och producerade totalt 1 693 000 megawatt timmar energi.
- Sedan vi byggde den nya förbränningsanläggningen år 2005 har vi minskat utsläppen av koldioxid från fossila bränslen och torv med 25 procent. Stoftutsläppen har minskat med 35 procent och de försurande utsläppen med 25 procent, säger Stefan Persson.
Man har just nu ingen aktuell plan för hur man ska gå vidare och minska utsläppen ytterligare, trots att värmeverket i Uppsala är ett av de företag som släpper ut mest koldioxid i kommunen.
- Det är viktigt att se klimatfrågan som en gemensam global utmaning. Vi har just nu ingen specifik plan för hur vi ska gå vidare för att minska våra lokala utsläpp av koldioxid i Uppsala, men vi är en del i Vattenfalls plan att halvera koldioxidutsläppen till 2030, säger Stefan Persson.
Koncernen Vattenfall har som mål att reducera utsläppen av koldioxid med 50 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivå. Det tänker man göra genom att effektivisera befintliga anläggningar, bygga ny utsläppsfri kraftproduktion, bland annat i form av vindkraft, och satsa på ny teknik.
- Det vi skulle kunna göra här i Uppsala är att se över bränslemixen och till exempel använda mer träbränsle. Men det beror lite på hur man kommer att se på torvanvändningen i framtiden, säger Stefan Persson.
I dag klassas torv som ett fossilt bränsle av FN:s klimatpanel, samtidigt som det anses vara ett biobränsle precis som trä.
- När värmeverket fungerar optimalt har vi ett mycket litet oljeberoende. Vi har ökat maxeffekten och för det mesta räcker det med brännbart avfall och torv som bränsle för att producera värme, säger Stefan Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!