I slutet på februari var det brist på åkbara isar i Uppland. Lars Hjertson, ordförande för Friluftsfrämjandet Uppsala, konstaterar att isläget är något lite bättre 1 mars.
– Det har ju varit kallt några nätter nu och det gör att isarna, till exempel i Fjällnora och Valloxen, är åkbara på förmiddagarna.
Enligt Hjertson räcker det med några få minusgrader, 1-2, under natten för att isen ska frysa till och bli hård och hyfsat blank. Men redan vid 12-13-tiden på dagen vänder det.
– Framåt dagen mjuknar isarna och då ska inte ovana åkare ge sig ut alls. Då måste man ha iskunskap och veta hur man ska testa isen och var den kan vara lömsk. Det är förmiddagarsturer som gäller för ovana åkare. Förekomsten av slukhål ökar också dag för dag, säger Lars Hjertson.
Det sistnämnda låter illavarslande?
– Ja, i slukhål kan man sjunka ner, det är som en vak. Smältvattnet måste ta vägen någonstanns, och då rinner det ner i en spricka i isen som blir till hål. Slukhålen syns som mörkare partier på isen.
Runt sund och vid bryggor är isen ofta extra tunn, så där ska man se upp, varnar Lars Hjertson.
Ett annat bekymmer med isarna är att landlöshet uppstått, förklarar han.
– Det är ökad vattenföring som gjort att det kan vara besvärligt att ta sig ut på själva isen.
Vi är inne i första vårmånaden nu, mars. Hur länge kan vi räkna med att kunna åka skridskor?
– Det beror helt på temperaturen. Men så som isarnas är nu brukar de inte vara förrän i slutet på mars. Våren tycks ju komma tidigare och isarnas skick försämras då snabbare, säger Lars Hjertson.
– Men i slutet på kommande vecka väntas minusgrader nattetid, så det bådar gott för isarna.