Varning för kränksjukan
Så här i efterhand uppskattar jag att mina svensk- och tysklärare - det var de som hade flest anmärkningar - pekade på vad som var fel och vad som behövde förbättras. Då, när det begav sig, blev jag mest sur. Men kränkt? Nej, aldrig.
Det är ju först under senare år som det har gått inflation i att känna sig kränkt. Från att ha berört verkligt utsatta, tycks en kränkning nu kunna vara vad som helst och drabba vem som helst.
I sin artikelserie i DN exemplifierar Maciej Zaremba kränkningssjukan med ett antal fall från Lärarhögskolan i Stockholm. Texten är på sina håll hårt skruvad men trots det kan ingen undgå poängen - det som på sin höjd gjorde mig missnöjd i gymnasieåren, får nu lärarstudenter att känna sig djupt kränkta.
Det är svårt att inte höja på ögonbrynen åt Zarembas exempel: personen som kände sig diskriminerad när läraren uppmanade honom att fortsätta arbeta med språket, de fyra studenter som kände sig kränkta när de var tvungna att följa läroplanen, och den blivande svenskläraren som avråddes fortsätta sin utbildning på grund av språksvårigheter.
Artikelserien utgår visserligen från ett begränsat antal fall, men en sak framträder tydligt för läsaren. Det är vilka problem som uppstår när lagstiftningen används på ett sätt som i praktiken ger den upplevt kränkte tolkningsföreträde. Någonting är fel när lärare, enligt Zarembas artiklar, hämmas i sin yrkesutövning av rädsla för att någon ska känna sig kränkt. Det finns emellertid andra, mer övergripande, konsekvenser av dagens språkbruk.
De hårresande exemplen i Zarembas artiklar skymmer sikten för det verkligt stora problemet: hur denna veritabla kränkningssjuka leder till en språkets devalvering - det som tidigare var upprörande, förargande, en källa till ilska är nu nästan alltid kränkande.
Trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling förtjänar att tas på allvar. Det är företeelser som inte ska accepteras. Men genom att minsta oförrätt blir en kränkning gör man de mest utsatta en otjänst. Den som inte visste bättre skulle kalla det kränkande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!