Varning för mögel när rötmånaden börjar

I dag börjar rötmånaden, den tid då bakterier och mögelsvampar frodas som bäst. Trots att begreppet i dag räknas som allmogeskrock går Livsmedelsverket ut med rekommendationer för att undvika "sommarsjuka". Och Smittskyddsinstitutet varnar för fler fall av EHEC-infektioner under rötmånaden.

Kristin Wisell, Uppsala, ser till att maten kommer snabbt in i kylskåpet när hon varit och handlat på sommaren. Här med dottern Idun.

Kristin Wisell, Uppsala, ser till att maten kommer snabbt in i kylskåpet när hon varit och handlat på sommaren. Här med dottern Idun.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2008-07-23 00:01
Marianne Boysen, enhetschef vid mikrobiologiska enheten, Livsmedelsverket i Uppsala, beskriver rötmånaden som ett historiskt begrepp med ursprung i en tid då det inte fanns samma möjligheter att kyla och förvara mat som i dag.
- Jag tycker rötmånaden är en bra påminnelse att året om tänka på hur man hanterar livsmedel. Och det är ingen tvekan att om att värmen och fukten nu gör att våra livsmedel förgås snabbare.
Dessutom gör den fuktiga värmen i juli-augusti att livsmedlens hållbarhet avtar.
- Bryter du kylkedjan kan du inte räkna med samma hållbarnet, och har du riktig otur frodas sjukdomsalstrande bakterier.
Enligt Marianne Boysen syns en tydlig uppgång i antalet matförgiftade under rötmånaden.

Men det är inte bara ankommen leverpastej som kan ge oss sommarsjuka. Matförgiftningar så här års kan även kopplas till picknickar, grillande och långa frukostar:
- Ofta har man en längre frukoststund på sommaren, och då står både mjölk och smörgåspålägg kanske framme alldeles för länge, säger Marianne Boysen.
Livsmedelsverket råder oss att ta med kylväskan till affären, att kontrollera datummärkningen på kylvaror och att välja varor som nyligen förpackats. Väl hemma är det viktigt att snabbt ställa in maten i kylen. Kylskåpstemperaturen kan med fördel sänkas till plus 5 grader.
- Handhygien är också viktigt, speciellt när man hanterar mat. Och det är just på sommaren vi kanske slarvar lite med det. Frukt och grönt ska sköljas extra noga så här års, och mat som blivit över ska snabbt kylas ner.
Under rötmånaden ökar även antalet fall av EHEC- och campylobakterieinfektioner. Det beror dels på den snabba bakterietillväxten, dels på att människor under sommaren har tätare kontakt med kor, får och getter som är bärare av just EHEC-bakterier.
FAKTA

Rötmånaden betecknar en månadslång period med början i slutet av juli. Den startar mellan 22 och 24 juli, i slutet av fruntimmersveckan. Bakgrunden till namnet är att värmen och den höga luftfuktigheten är gynnsam för bakterietillväxt. Det innebär att mjölken lätt blir sur och matvarorna skämda. Begreppet rötmånad betraktas i dag som vidskepelse, eftersom det inte är almanackan utan värme/fuktighet som styr. Rötmånaden skulle likaväl kunna infalla under en fuktig, varm juni, eller utebli under en kall juli-augusti. Den svenska folktron berättar ofta om vederstyggliga ting som inträffade i rötmånaden, så kallade rötmånadshistorier. Människor uppförde sig underligt, och djur föddes vanskapta, till exempel "rötmånadskalvar" med två huvuden. I flera europeiska länder kallas motsvarigheten till rötmånaden "hunddagarna".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om