Men bara för att det har varit kallt i någon dag betyder det inte att det går att snöra på sig skridskorna.
– Kanske kan vi fira in det nya året med en första skridskotur. För vi behöver några dagar till med kyla för att isarna i Uppland ska bli åkbara, säger Lars Hjertson.
Även klart väder efterlyses.
– Vattnet kyls snabbare då. Det är inte bara lufttemperaturen som påverkar isen.
Tjockleken på länets isar är ännu bara någon eller några centimeter. För ovana åkare bör isen helst komma upp i 10 centimeter för att vara farbar. För mer erfarna åkare räcker det med 5-6 centimeter tjock is.
Sjön Tämnaren, som är grund och som brukar frysa till tidigt, hade öppet vatten i lördags, berättar Hjertson.
För den som inte kan vänta till efter nyår, var finns närmsta åkbara sjö?
– Strax söder om Söderhamn ska det gå.
Det finns dock faror med nya färska isar, varnar Lars Hjertson.
– När isen lägger sig så har den oftast ojämn tjocklek i början. Den kanske är tjockt vid stranden, men sedan tunnas den ut längre ut. Därför ska man ha isspik för att hela tiden testa isens tjocklek.
– Åker du ner i ett hål i isen så är det svårt att ta sig upp när isen är tunn. För då är den tunn även runt omkring och den går sönder när du försöker komma upp. Nyisen är farlig på det sättet.
Tre personer ska man helst vara när man befinner sig på isen.
– Det är tufft att få upp en person som gått ner i isen. Men två har lättare att dra upp en person, säger Lars Hjertson, som även tipsar om att packa ned mobiltelefonen - förstås i sällskap med isdubb, ombyte, mellanmål och räddningslina.
Du har över 40-års erfarenhet av långfärdsskridskoåkning. Vad är det bästa med denna syssla?
– Det är ett fantastiskt sätt att få uppleva naturen. Det är mer socialt än skidåkning, istället för att åka efter varandra i spåret, så kan man här åka bredvid varandra och prata samtidigt. Sedan är det förstås ett mått av spänning att åka.