Värsta höbristen på 30 år

På Lagga ridskola har man inte upplevt en sådan här höbrist på 30 år. Nu ska man ransonera höet för att det ska räcka längre.

Favorit. Lagga ridskola har totalt 26 hästar. Här ska Amanda Bergman precis in på ridlektion med favorithästen Amanda, en shetlandsponny som fyller hela 30 i år.

Favorit. Lagga ridskola har totalt 26 hästar. Här ska Amanda Bergman precis in på ridlektion med favorithästen Amanda, en shetlandsponny som fyller hela 30 i år.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2018-02-19 09:00

Lagga ridskola har 33 balar hö kvar. Det räcker för att ge de 26 hästarna mat i två månader till – en månad mindre än behovet. Ofta är det nämligen först i början av juni som det är tillräckligt torrt i hagarna för att kunna släppa ut hästarna på bete.

– Det är ingen panik än. Men visst, det är ju 30 dagar som vi inte har mat till dem. Vi får försöka ransonera, säger ridskoleläraren Mia Öberg.

Mia Öbergs pappa Åke Öberg, som driver hästgården, har inte varit med om en sådan här höbrist sedan 80-talet. Men än så länge är han inte jätteorolig, säger han.

– Kanske blir man desperat sen, vem vet. Men vi får hoppas att våren blir varm och att det torkar upp fort i hagarna så vi kan släppa ut hästarna redan i mitten av maj, säger han.

Lagga ridskola har i många år köpt sitt hö av en grannbonde. Anledningen till att denne inte har lika mycket hö som vanligt beror inte enbart på fjolårets blöta och kalla väder, utan också på att vildsvinen ätit upp en del av skörden och att en åker behövde sås om. För att spara på höet får hästarna på Lagga ridskola nu bara frukosten utomhus. De övriga två måltiderna, lunch- och middagshöet, serveras inne i stallet eftersom det då inte blir lika mycket spill.

– Vi skulle också kunna komplettera redan nu med lusernpellets, ett slags torrfoder. Det funderar vi på, säger Mia Öberg.

I facebookgrupper för hästfolk har hon märkt en stigande panik framför allt från Gävle-hållet.

– Det är en del som nu har börjat beställa hö från Danmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om