Värsta väghålen han varit med om

Uppsalas gator har drabbats hårt av den milda vintern och många gator är fulla av sprickor och hål. Börje Björk från Uppsala kommun tar hand om de värsta skadorna,

Börje Björk lagar väghål och synar på samma gång skicket på vägbanan, kansten, brunnar och trottoarer.

Börje Björk lagar väghål och synar på samma gång skicket på vägbanan, kansten, brunnar och trottoarer.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2018-04-08 10:00

Allmänhetens anmälningar tickar fram på displayen i Börje Björks dator i förarhytten. Han har fått in 15-tal i dag och redan hunnit med lagningar på Hällbygatan, Jumkilsgatan och S:t Johannesgatan. Nu är det dags för Bolandsgatan.

– Det här är den värsta säsong jag varit med om. Jag åker runt och lagar hålen och synar samtidigt av vägbanan om det finns fler. Det är akuta lagningar, säger han.

Börje Björk gör arbetet ensam. Bilen är specialutrustad för jobbet och har en behållare som rymmer nära två ton asfalt. Han stannar på Bolandsgatan och sätter ut sin varningsskylt. Här är körbanan full av sprickor och två större hål som måste lagas. Han blåser rent från vatten och startar maskineriet som matar ut asfalt från behållaren. Efter några skyfflar är gropen full. Då tar Börje Björk ned en markvibrator från bilen och plattar till. Sedan är lagningen klar.

– Det är exceptionellt mycket gropar i vägarna i år. De slår upp över allt hela tiden. Jag har gjort av med 40 ton asfalt sedan nyår, ett par ton om dagen. Normalt så går det åt två ton i veckan, säger han.

Anledningen till att det blir så många skador är den milda vintern med mycket regn. Det gör att det ständigt ligger vatten på gatorna. När bilarna kör pressas en del av vattnet ned i sprickor i vägbanan och sprids sedan under asfalten eller mellan olika lager av asfalt.

– När det sker så lossnar asfalten och går lätt sönder när bilarna kör. Hålet växer snabbt och blir större och större. Vatten är det största hotet mot vägen, säger Börje Björk.

Men fler faktorer spelar in. Saltningen av vägarna ökar dagarna med vått väglag. Däremellan fryser det till. Det ökar risken för frysskador och ny hålbildning. Att Uppsala är byggt på lerjord innebär att marken rör på sig och det bidrar till att fler sprickor bildas som kan utvecklas till hål.

– Jag lagar ett 50-tal hål på en dag, säger Börje Björk.

Hinner du med allt?

– Jodå. Men jag kan bara ta de större. Lägger man asfalt i ett mindre hål är risken att det fastnar i ett däck och dras upp igen.

Jobbet är inte riskfritt. Börje Björk tittar sig noga för innan han kliver ut i vägbanan. Det tar bara någon minut innan det har bildats kö. De flesta bilister visar hänsyn.

– Men vissa blir stressade och gör konstiga saker. En del visar fingret. Men jag har inte råkat ut för någon incident ännu, säger han.

När hålen i Bolandsgatan är lagade går färden till det nya villaområdet Lindbacken öster om stan. Där var Börje Björk nyligen och lagade hål. Men de boende har rapporterat om att situation förvärrats med nya djupa hål i asfalten.

App gör anmälan enklare

Uppsala kommun har en speciell app för felanmälan på vägar och andra kommunala anläggningar. Det går också bra att göra en anmälan via kommunens hemsida. Kommunen vill gärna ha ett foto på det som anmäls. Flera som anmäler vägskador fotar hålen och skickar in så att skadans omfattning går att bedöma. Flera än 1000 Uppsalabor har laddat ner appen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om