Västertorg - stadstorg som ännu är vid liv
Västertorg är ett av stans få, ännu levande stadsdelstorg. Färdriktningen slogs fast redan från början.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Alla pionjärbutikerna vid torget öppnade samtidigt, "lagom till julförsäljningen", minns Dagny Johansson, som var med från början, och drev butiken Textil Shop fram till 1988, med garner-tyger-stickat. Affärsidkarna vid torget hade möten på Konditorifackskolan när man planerade sina torgjippon.
- Det var stor sammanhållning och flera drivande krafter. Vi firade vartenda jubileum vi kunde.´
Konsumbutiken var i början visserligen en av landets största, men att Västertorg från början fick en sådan skjuts rent kommersiellt berodde till stor del på specerihandlaren Erik Hoffman. Han hade varit i USA och lärt sig betydelsen av marknadsföring. Inne i hans butik stod en giraff i teddy som nådde ända upp till taket och bildade ett stiliserat H, som utgjorde loggan.
Dagens blomstrande Konsumbutik är en av de sex kvarvarande som finns i Uppsala (under de senaste 16 åren har två tredjedelar av stans konsumbutiker slagit igen). Butiken har numera en utpräglad miljöprofil, och här hittar man gamla svenska äpplesorter som Signe Tillisch i fruktdisken.
Långt in på 60-talet fanns godis- och varuautomater utanför livsmedelsaffärererna på Västertorg. Öppettiderna var inte lika generösa som i dag, och kunderna erbjöds därför automatköp. I automaterna såldes allt från räkost på tub till halstabletter.
Eriksbergsbarnen köpte sina sötsaker i godisaffären Fruktkorgen, och än i dag är Västertorg med sina butiker en magnet för skolbarn under lunchrasten. Här låg ursprungligen också ett par specialaffärer: Nelins radiobutik, Örns frisersalong och en färghandel. Handelsbanken hade tidigt ett kontor, på Västertorg, och Eriksberg bedömdes som så lukrativt att Salabackentvätten öppnade inlämningsställe på torget, där dagens videobutik ligger. Här fanns också Konditorifackskolan, där österrikaren Spurnley var rektor. Både han och fru Ajaxon på Apoteket Näckrosen var drivande i butiksägargruppen. (De mer otåliga bland Eriksbergs seniorer kallar apoteket i smyg för Apoteket Snigeln.)
Men oftast var det Erik Hoffman som låg bakom de spektakulära evenemangen på Västertorg. Det var i samband med ett jubileum som nästa stora begivenhet ägde rum, en händelse folk i Eriksberg fortfarande minns. Händelsen utannonserades i UNT som ett "försök att slå världsrekord med cykel på lina". Annonsen lockades tusentals människor till Västertorg och den uppspända linan.
Berndt Johansson var pojke då, och var lycklig nog att bo så att han hade full uppsikt över händelserna från sovrumsfönstret.
- När jag gick och lade mig cyklade han fram och tillbaks och när jag vaknade nästa mogonen gned han fortfarande fram och tillbaks på linan, minns han. Enligt obekräftade uppgifter skall cyklisten ha hållit ut "en dag och en natt", med enstaka avbrott för toalettbesök.
På 1970-talet fanns kvarterspoliskontor på Glimmervägen, ett stenkast från torget, men precis som många andra välfungerande och samhällsnyttiga verksamheter är det nedlagt. Det är däremot inte brottsligheten. Det är häpnadsväckande många väpnade rån som begåtts under åren - ofta av tonåriga gärningsmän - på det annars så fredliga, vackert stenlagda lilla torget.
För Västertorg är ett levande torg och en självklar samlingspunkt. Torget har till och med ett eget vårdträd, den stora vackra pilen som folk oroar sig över eftersom den börjar se lite tilltufsad ut uppe i kronan. Här, det vackert stenlagda lilla torget, finns en service som andra
kommuninvånare bara kan drömma om.
Framför den lilla dammen, träinklädd så här års , finns "ljugarbänken". Där sitter seniorerna och pratar på dagarna. Under sen eftermiddag avlöses de av ungdomar. Gemensamt för båda grupperna är att de "inte har någon lokal". Kanske kan den tomma lokalen efter Svensk Kassaservice vara en lösning? Där huserar för tillfället bara oklädda skyltdockor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!