Vattenläckan i Gottsunda inne på tredje dagen

En stor vattenläcka uppstod i Gottsunda under torsdagen. Ännu på lördagsförmiddagen har man inte kunnat lokalisera läckan.

Uppsala2025-04-17 15:08

Strax innan klockan 12 på torsdagen märkte Gottsundabon Erik Malmstig att vattnet i kranen blivit grumligt. 

– Det är brungrumligt, det är inte jättefräscht, säger han. 

Han bor i en hyreslägenhet som ägs av Victoria-hem. Hyresvärden uppmanade dem att inte dricka vattnet, enligt Erik Malmstig, men Uppsala Vatten har inte samma besked. Enligt Rickrad Wolrath, kommunikatör på Uppsala Vatten, är det säkert att dricka vattnet. 

– När det blir en läcka på en ledning blir det alltid lite grummel i vattnet. Det är normalt och det finns inget som tyder på att något trängt in i vattnet. 

Däremot uppmanas de som bor i närområdet att inte använda mer vatten än nödvändigt och att undvika att tvätta vittvätt. Hur många som omfattas av uppmaningen har Rickard Wolrath inget svar på, men ingen ska vara utan vatten. 

Läckaget har uppstått i närheten av Bandstolsvägen 33 vid en grönyta, enligt Rickard Wolrath. Under torsdagskvällen uppgav han att man räknade med att läckan skulle vara åtgärdad under kvällen eller natten – men fortfarande på fredagseftermiddagen är problemet inte löst. 

Varför har det dragit ut på tiden? 

– Det har varit svårt att lokalisera var själva läckan finns någonstans, ibland tar det lång tid att laga. Det är därför vi inte har gått ut med någon prognos, säger Jesper Bohm, kommunikatör på Uppsala Vatten. 

Samma information som tidigare gäller till de boende i området. 

– Eftersom det inte är några kunder som är utan vatten har vi inte skickat ut några sms, utan den infon som vi har gått ut med är det som är på webben.

Men nu är det ju risk att folk är drabbade av grumligt vatten under en längre tid, borde ni inte informera mer? 

– Men det är ingen som är utan vatten, och det är svårt att veta exakt vilka som drabbas. Det är inte alla som får det här, säger Jesper Bohm. 

Just att det ändå finns vatten i kranarna hos de boende och att området där läckan kan vara är så stort, gör att man inte vill börja gräva för att hitta den.

– Det finns andra sätt att lokalisera den, jag vet faktiskt inte exakt hur, säger Jesper Bohm.

Texten uppdateras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!