Växtföretag slås ihop
Nära hälften av Lantmännens betning av utsäde sker i dag med biologiska metoder från Uppsala. Företagen Bioagri och Seedgard har utvecklat dem. Nu går de samman för att expandera inom EU.
- Syftet är att samordna utveckling och marknadsföring och skapa synergieffekter genom ett närmare samarbete mellan Lantmännens Lantbruks utsädesverksamhet, Bioagri och Seedgard. Vi tittar just nu på gemensamma lokaler här på Ultuna, säger nye chefen för verksamheten Peter Annas.
Seedgard och Bioagri utvecklar olika former av biologiska växtskyddsmedel för att ta död på överförbara sjukdomar i utsäde, så kallad betning. Bioagri använder sig av bakterier. Seedgard av ånga. Metoderna har utvecklats vid SLU och fungerar så bra att de i dag används av Lantmännen för att behandla 42 procent av det utsäde som kräver betning.
Charlotte Elander som är chef för division växtodling inom Lantmännen Lantbruk räknar med att öka den biologiska betningen.
- Vi har nyligen byggt en fullskaleanläggning för Seedgards metod, Thermoseed, i Skara för tolv miljoner kronor och kan tänka oss att bygga fler inom några år, säger hon.
Stort intresse
Mycket av det biologiskt betade utsädet säljs till ekologiska lantbrukare. Men de konventionella odlarna vill också minska andelen bekämpningsmedel på alla områden så intresset för biologisk betning är stort, inte bara i Sverige utan även utomlands. Bioagris produkter Cedomon och Cerall finns sedan flera år på den Europeiska marknaden. Thermoseed från Seedgard har nyligen lanserats på den svenska marknaden och ska börja marknadsföras nu.
- Det är ambitionen. Vi räknar med att gå ut i flera länder. På vår hemmamarknad klarar vi det med egen kraft. I övriga Europa ska det ske tillsammans med partners. Parallellt fortsätter vi utvecklingsarbetet med nya produkter här i Uppsala, säger Peter Annas.
Både Bioagri och Seedgard har hittills haft tunga kostnader för forskning och utveckling. Det har resulterar i röda siffror i resultaträkningen. Inom två år hoppas dock Peter Annas att den nya enheten ska gå runt ekonomiskt.
Hoppas på fördubbling
Omsättningen för de båda bolagen låg förra året på cirka 15 miljoner kronor. Charlotte Elander hoppas på en fördubbling inom något år.
Även Peter Annas är hoppfull inför framtiden.
- I och med att Lantmännen står bakom oss så har vi en stark och långsiktig ägare. Utan dem hade vi troligen inte fått fram de produkter vi har i dag. Deras satsning på innovation inom området har lett till minskad användning av kemikalier i jordbruket, säger han.
Verksamheten har i dag 10 anställda.
FAKTA: Biologisk betning
Termoseed: Utsädet värms upp med ånga så att svampar och andra ämnen som kan överföra skadliga sjukdomar till plantan dör. Metoden är helt fri från bekämpningsmedel och kan användas på olika former av utsäde.
Cedomon och Cerall: En jordbakterie, Pseudomonas chlororaphis, används i stället för bekämpningsmedel. Fungerar på en rad olika sjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!