Vecka vikt åt vägval.

PEJL.Advokat med egen firma, basketproffs eller något inom hotell- och restaurangbranschen. Det är några av planerna på framtida jobb bland eleverna i klass 8D på Valstaskolan. Förra tisdagen bjöds de på en visning av arbetsplatsen Arlanda, som en del av skolans näringslivsvecka.

Uppsala2014-02-19 08:03
Om drygt ett år är det dags att välja till gymnasiet. Nu sitter 19 elever från klass 8D nedsjunkna i breda mörka fåtöljer i Arlandas pir F.
I över en timme har de lotsats runt på flygplatsen, ledda av Isabelle Jeanneau på Arlanda Visitor Service. Hon har bland annat tagit upp många av de jobb som finns på flygplatsen: mekaniker, polis, brandman, städare, tulltjänsteman, jurist, målare.

För den som vill jobba på flygplatsen är en bra väg in via handlingbolagen, som bland annat hanterar bagage, incheckning och sköter viss passagerarservice, tipsar Isabelle.
- Det är ett sätt att få in en fot. De behöver ofta timanställda, säger hon.
Andra områden som periodvis slukar mycket folk är snösvängen.
- Vi har många snögubbar som jobbar på flygplatsen. Ja, en del snögummor också, som röjer snö på vintern, säger Isabelle.
Hon pekar på snöröjningsbilarna, med plogar fram, sopare undertill och blåsaggregat bak, som står uppradade utanför de gigantiska fönstren.
- Vi brukar säga att vi är världsbäst. Det tar bara åtta minuter att röja den längsta banan med tio fordon i bredd.

När frågan går till eleverna vad de vill jobba med blir det först lite tyst. En kille berättar sedan att han vill starta ett eget företag - en advokatfirma.
Basketproffs, pilot och något inom hotell- och restaurangbranschen är andra svar.
En kille med piercad underläpp säger att han ska bli soffliggare och pekar ut kompisen som en blivande luffare.
- Soffliggare får inte så mycket lön för det, konsterar Isabelle och råder eleverna att ta sig tid att verkligen fundera över vad de skulle vilja om de fick välja helt fritt.

I säkerhetskontrollen får man inte fotografera. När klass 8D går igenom måste nycklar, mobiler och annat av metall åka i blåa lådor genom röntgenapparaten, precis som när man ska ut och flyga.
För att bli flygplatskontrollant, som de som jobbar med att kolla bagaget kallas, måste man vara minst 20 år, ha gått ut gymnasiet och vara fläckfri i polisregistret, berättar en kontrollant, som inte vill ha sitt namn i tidningen.
- Allt vårt arbete går ut på att förhindra att farliga föremål tas in och hotar den civila luftfarten. Vi är tränade för att kolla allt innehåll i bagaget och att visitera passagerarna, berättar han för eleverna.
På skärmen till röntgenapparaten syns bilderna från n¨ågra olika lådor och eleverna får gissa vad de egentligen innehåller för saker.
- Blå färg betyder att det är mycket metall. Det här är en dator, säger han och pekar.
Det som på skärmen ser ut som en flaska visar sig vara en handmetalldetektor.
- Den hjälper mig att visitera en kvinna. Jag får inte använda mina händer då.

Att utbilda sig till flygplatskontrollant tar åtta dagar.
- Först fem dagar i skolan, då man bland annat läser juridik. Sedan tre dagar ute i drift, och då gäller det att visa vad man går för.
Som flygplatskontrollant måste man ha tålamod och veta hur man handskas med männsikor. Lönen är 20 600 kronor, plus tillägg för obekväm arbetstid, ob. Långa arbetspass på 12-13 timmar ger jobbet dess största fördel, enligt den anonyme kontrollanten.
- Man arbetar bara 14-15 dagar i månaden. Det ger mycket tid att hålla på med andra saker, säger han.

- Det finns 250 företag på flygplatsen, berättar Hanna Nordkvist för åttondeklassarna.
Hon arbetar på LFV:s personalavdelning, och att göra Arlanda lockande som arbetsplats är en del av jobbet. Nu i höst har man börjat med prao, på försök.
En elev undrar muttrande vad prao är, men frågan når inte riktigt fram.
- Vi vill kunna ta emot praoelever. Är man intresserad är det roligast om man söker platsen själv. Skriv gärna en ansökan där ni berättar lite om vad ni är intresserade av och skicka till vår registratur. Mejladressen finns på vår hemsida arlanda.se, säger Hanna Nordkvist.

Efter en och en halv timme är rundturen över. Men besöket är bara en del av en relativt späckad näringslivsvecka. 8D besökte även Tufvassons Transformator och Räddningsskolan i Rosersberg, varvat med en rad föredrag och övningar i skolan, allt för att ge inblickar i arbetslivet och förbereda det kommande valet till gymnasiet.
I vår är det också dags för åttondeklassarna på Valsta­skolan att gå ut på prao - att göra praktik på en arbetsplats - under en vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om