Vegetariska maten lika viktig

Den vegetariska maten prioriteras lika mycket som standardalternativet, även om råvarorna ofta är billigare och därmed även maten. Det säger Monica Rönn, konstansvarig vid Uppsala kommun.

Uppsala2009-01-21 08:00
Monica Rönns jobb är att se till att högstadie- och gymnasieskolorna får en bra, näringsrik och varierad kost. När maten till skolorna bestäms följer kommunen Livsmedelverkets råd. Särskilda referensgrupper bestämmer tillsammans med Monica Rönn vilken mat som ska serveras.
- Vi lyssnar förstås gärna på vad ungdomarna själva vill äta och går gärna ut i klassråd för att få reda på det och prata om hur vi tillreder maten, säger Monica Rönn.

I skolorna ska det serveras tre rätter, varav ett vegetariskt alternativ, och fem grönsakssorter. Huvudrätten ska variera så mycket det går, men sådant som ris, pasta och potatis kan inte varieras lika mycket.
- Det beror på begränsningar i skolornas kök. Det finns oftast bara tre värmerier i varje kök och då kan det inte finnas hur många sådana varianter som helst om maten ska ha godkänd värme, säger Monica Rönn.

Den vegetariska maten prioriteras lika mycket som den vanliga maten för att eleverna ska ha möjlighet att kunna äta vegetariskt och man ska inte behöva anmäla i förväg att man är vegetarian, förutom på de skolor där bara en viss mängd vegetarisk mat skickas ut till skolan, berättar Monica Rönn.
- Vi försöker göra så varierad vegetariskt mat som möjligt och det blir en blandning av hemlagad och köpt mat. Eleverna får gärna själva komma med förslag på nya vegetariska rätter, säger hon.

Att den vegetariska maten blir billigare än den vanliga skolmaten är inte ovanligt eftersom kötträtter ofta är dyrare än vegetariska rätter.
- Men kommunen jobbar inte medvetet med att få den vegetariska maten billigare utan det har alltid varit så, säger Monica Rönn.
Fakta

Antalet ungdomar som inte äter kött har ökat om man jämför med hur det såg ut för 10-15 år sedan. Undersökningar som gjordes för några år sedan visar att bland ungdomar mellan 16 och 25 år avstår en av tio från annat kött än fiskkött. 2-3 procent av samma grupp äter inte heller fisk och knappt en procent är veganer och äter inte heller mat som innehåller mjölk eller ost. Bland vegetarianerna och veganerna är flickorna i klar majoritet.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om