Björne Fredriksson vid Granfjärdens camping utanför Östhammar blev tillsammans med ett antal campinggäster vittne till en svans förtvivlade kamp att komma loss från en fiskelina nyligen.
– Nylonlinan trasslade in sig i bojlinan till badflotten, och vi hade ingen båt som var brukbar. En stressad svan är inte att leka med heller.
Björne Fredriksson började med att ringa 114 14, och blev kopplad till polisen. Personen i andra änden lät honom dock veta att detta inte var ett polisiärt ärende. I stället försökte Björne Fredriksson ringa till räddningstjänsten Östhammar, men det nummer han goolgat fram gav inget svar. Efter att ha gjort ett försök hos Sjöräddningen blev han åter hänvisad till polisen. Han ringde 112 och fick tala med en person som lovade att försöka hitta någon som kunde hjälpa till. Men sedan blev det tyst.
Svanen gav så småningom upp kampen, och dog. Senare kunde Björne Fredriksson konstatera att ett gäddrag hade fastnat i benet på svanen.
– Kanske inte så livsviktigt. Men en död svan på en badstrand, säger Björne Fredriksson som undrar vem som har ansvaret för att gripa in när vilda djur far illa.
Svaret är att man ska ringa polisen. Där görs en bedömning från fall till fall om man ska skicka ut jaktledare eller viltvårdare. Vid viltolyckor i trafiken skickar polisen alltid ut eftersökspersoner, för att ta hand om påkörda djur eller bedriva eftersöksjakt. Men i fall där det inte finns trafikfara – som med svanen i Granfjärden – kan det variera.
– Om ingen vill eller kan åka ut, då händer väl ingenting, säger polisbefälet vid regionledningscentralen i Uppsala.
Han vill inte ha sitt namn i tidningen, men bekräftar att det finns en rapport om att en svan fastnat i lina i Granfjärden den aktuella torsdagen. Vad som hänt sedan står det inget om.
– Jag kan hålla med om att det olyckligt att den som ringt inte fått någon återkoppling.
Polisen har förståelse för att allmänheten reagerar när vilda djur och fåglar lider, men skickar i princip aldrig ut någon egen patrull vid sådana här händelser.
– Det finns inte på världskartan, om det inte är en extremt lugn dag. Vi har de resurser vi har och måste prioritera.
Jörgen Olsson vid Uppsala brandförsvar ger ett liknande svar och hänvisar till polisen.
– Inom räddningstjänsten har vi i uppdrag att rädda liv, egendom och miljö. Men vi har absolut åkt ut och hjälpt till att ta hand om både rådjur, älgar och svanar. Men då ser vi det mer som att vi övar, till exempel vid islivräddning. Det förutsätter också att vi har resurser.