Vem kapar träden vid badet i Uppsala?

I flera år har okända personer kapat träd vid Lyssnaängsbadet i Uppsala. "Vi ska göra en ny polisanmälan", säger Kurt Geschwindt vid kommunala Sportfastigheter AB om den senaste vandaliseringen.

Fredrik Söderman vid Uppsala kanotförening visar ett av de träd vid Lyssnaängsbadet som nyligen kapats.

Fredrik Söderman vid Uppsala kanotförening visar ett av de träd vid Lyssnaängsbadet som nyligen kapats.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2019-03-05 18:47

– Titta här, det är färska snitt efter en såg. Det syns tydligt att någon nyligen varit här och kapat träden. Fredrik Söderman är ordförande i Uppsala kanotförening som har sitt båthus vid Lyssnaängsbadet nära Skarholmen i södra Uppsala. Han visar runt vid strandkanten till Ekoln där det ligger flera avsågade träd på badets mark som ägs av Uppsala kommun.

En del av de stympade trädstammarna har en diameter på en eller ett par decimeter, i andra fall rör det sig om grenar som brutits av. Men det finns även rejält stora träd vid Lyssnaängsbadet som sågats ner, träd som ser ut att ha varit flera decennier gamla. Trädstammarna ligger kvar på marken, bredvid stubbarna.

– Det är tredje året i rad som vi upptäckt att folk varit här vid Lyssnaängsbadet och skadat träden. Men med tanke på att det finns en del stubbar som ser riktigt gamla ut måste det ha pågått längre tid än så, påpekar Fredrik Söderman.

Han beräknar att skövlingen omfattar ett område nära vattnet som mäter ungefär 500 kvadratmeter. Enligt Fredrik Söderman var ytan tidigare igenvuxen med buskar och träd, men idag är den rejält utglesad och dessutom decimerad på höjden.

Ett äldre par kommer gående vid badet. De är upprörda över skadegörelsen och berättar att de vandaliserade träden är ett stort samtalsämne i området.

Lyssnaängsbadet förvaltas av Uppsala kommuns bolag Sportfastigheter AB. Bolagets fastighetschef Kurt Geschwindt säger att skadegörelsen är ett problem sedan åratal. Kommunen har gjort flera polisanmälningar men ingen misstänkt har gripits.

– Man kan misstänka att det är någon som vill ha bättre utsikt men kruxet är att ta den skyldige på bar gärning. Det är jättetrist att man bara går in på någon annans mark och gör så här, tycker Kurt Geschwindt.

På en grässlänt vid badplatsen står ett par gamla ståtliga granar som är kanske tio meter höga. Någon har sågat ett par djupa snitt i barken och mellan snitten syns ett uthugget hål där kådan rinner.

– Det går inte att ta ner så stora träd utan att upptäckas, så i det fallet handlar det nog om ett långsiktigt projekt där någon försöker få träden att dö, kommenterar Kurt Geschwindt.

Sportfastigheter har beställt en uppröjning av en stig längs vattnet som nu blockeras av nedhuggna träd. Bolaget planerar även att låta väktare patrullera platsen.

Att bevaka området med kamera ser Kurt Geschwindt inte som ett alternativ eftersom det enligt honom är svårt att få kameratillstånd vid en plats av den här typen.

Dyrbara träd

Att olovligen avverka träd kan medföra höga böter och skadestånd.

2010 dömdes en Uppsalabo till 120 000 kronor i skadestånd efter att ha fällt fyra träd på kommunal mark nära Gottsunda.

2010 dömdes en annan person till skadestånd på 250 000 kronor sedan hon sågat ner tre träd vid en gård nära Uppsala som tillhörde ett bolag.

Hon drabbades även av rättegångskostnader på över 200 000 kronor.

En man i Bromma som fällt tio tallar för att få bättre utsikt krävdes 2011 av Stockholms stad på fyra miljoner kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om