Venngarns slott sålt

Olle Larsson från Odensala köper Venngarns slott norr om Sigtuna för 125 miljoner kronor.- Allting är klart. Men jag har inte fått tillträde till fastigheten ännu, säger han.

Uppsala2014-02-18 17:11

1 oktober tillträder han fastigheten som omfattar 36 hektar mark, slott och ett sjuttiotal byggnader. Processen att köpa Venngarn slott startade redan för två år sedan.

Vem är du?
- Jag har en gård i Odensala utanför Märsta och jobbar med fastighetsförädling. Det är jag bra på. Och gillar man den typen av jobb så är Venngarn en dröm. Men det är ett känsligt projekt i och med att Venngarn förknippas med så mycket negativt. Det finns dessutom en känslig miljö-och kulturmiljö att ta hänsyn till, säger han.

Venngarns slott som det ser ut i dag uppfördes av rikskansler Magnus Gabriel De la Gardie i slutet av 1600-talet, men har äldre anor. Fastigheten var i många år en anstalt för missbruksvård.
Sedan 1997 har det ägts av Wenngarn AB, som köpte fastigheten för 26,5 miljoner kronor. Företaget har gjort sig känt för att hyra ut dyra bostäder till socialt utsatta människor i byggnader med låg standard. På sina håll har det varit ren misär.
Ägarna hamnade också i konflikt med Nationalmusem, som hade konstverk deponerad på slottet. Det slutade med att museet hämtade konstverken, bland annat från den kända Disasalen från slottet.

Hur har affären gått till?
- Första gången jag kontaktade Sigtuna kommun för att berätta om mina planer var jag ganska oförberedd. När jag tecknade ett optionskontrakt med Wenngarn AB och pressenterade en mer vision för Venngarn fick jag mycket stöd av både tjänstemän och politiker, säger Olle Larsson.

Olle Larsson säger att han under sommaren varit i kontakt med olika organisationer, föreningar och myndigheter för att förankra sina idéer.
- Jag har haft hundratals vandringar där med allt från antikvarier från Länsstyrelsen, till Naturskyddsföreningen, Sigtunabygdens golfklubb och Rotary, säger han.

Kommunen jobbar nu med en ny detaljplan för Venngarn som ska ställas ut senare i augusti. Bland planerna finns att öppna upp och renovera slottet och parken.
- Jag vill att slottet och parken ska bli en öppen samlingsplats för boende i området, säger han.

Vad händer med dagens hyresgäster på Venngarn?
- Det finns en tragisk och socialt utsatt grupp på 15-20 personer. Det är flyktingar med dåliga språkkunskaper som placerats där av sina hemkommuner utan besittningsrätt, stöd, hjälp och med två timmars restid till närmaste handläggare. Dessa personer får respektive kommun ta hem.  Övriga hyresgäster, bland annat personer som stått ut med att bo där under alla dessa år, är välkomna att stanna, säger han.

Fredagen den 16:e augusti ska planerna diskuteras på ett informationsmöte med särskilt inbjudna personer.
- Jag vill betona att vårt stora mål inte är att detaljplanelägga området, utan att skapa en känsla av delaktighet bland Sigtunaborna. Venngarn ska öppnas och vara en plats folk talar väl om. Jag hoppas på ett positivt bemötande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om