Vera fick sitt konto klonat: "Blev livrädd"

En bot klonade Vera Litens Instagramkonto och uppmanade hennes följare att skicka sina mobilnummer. Enligt en expert är det ytterst vanligt – och svårt att skydda sig mot.

Det är inte första gången någon utger sig för att vara Vera Litens på Instagram. En liknande händelse inträffade 2012, berättar hon.

Det är inte första gången någon utger sig för att vara Vera Litens på Instagram. En liknande händelse inträffade 2012, berättar hon.

Foto: Karl Meyer von Brehmen

Uppsala2021-11-15 21:00

Det var den 26 december förra året som en bot, ett automatiserat datorprogram, skapade ett Instagram-konto och utgav sig för att vara Uppsalabon Vera Litens. Från kontot skickades meddelanden till personer hon följde.

– Det stod något i stil med "hej, jag har ny mobil och har inte lagt till ditt nummer, kan du skicka det", säger Vera Litens.

undefined
Förra vintern drabbades Vera Litens och flera av hennes vänner av kloning – Instagramkonton som inte tillhörde dem själva skapades i deras namn.

De som skickade sitt telefonnummer fick ett sms med en länk och en kod. Enligt Vera Litens var det uppenbart att det rörde sig om någon form av bedrägeriförsök.

– Jag blev livrädd när jag såg det – att någon personligen använder sig av just mig och mitt namn.

undefined
Så här kunde det se ut när klonkontot tog kontakt med Vera Litens följare.

Exakt hur många personer som fick meddelandet vet inte Vera, men troligtvis ett högre antal, med tanke på att runt tio personer hörde av sig till henne och berättade att de fått meddelandet redan inom ett dygn från att fejkkontot skapades.

Vilka personer som kontaktades tycks ha skett slumpmässigt med tanke på att flera personer Vera vanligtvis inte har kontakt med berättade för henne om klonkontot.

– Kontot hörde av sig till personer jag inte ville ha kontakt med och det gjorde att jag kände mig inmålad i ett hörn.

undefined
Det är inte första gången någon utger sig för att vara Vera Litens på Instagram. En liknande händelse inträffade 2012, berättar hon.

Det var då Vera förstod omfattningen och via sitt egna Instagramkonto informerade om att det skapats ett bot-konto i hennes namn.

I samma veva som Vera blev utsatt klonades flera av hennes vänners konton. Enligt Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning på Internetstiftelsen, är kloning av profiler på sociala medier extremt vanligt.

– Bara Facebook har tagit bort 1,7 miljarder falska konton under andra kvartalet i år, enligt deras transparensrapport, säger Appelgren.

Hur skyddar man sig mot kloning?

– Det går inte att göra i förväg utan snarare först när man märkt att det hänt. Då ska man anmäla profilen till aktuell plattform, varna vänner och till sist polisanmäla.

undefined
"Det är en underdrift att säga att kloning är extremt vanligt", säger internetfolkbildaren Björn Appelgren.

Att utge sig för att vara en annan person på sociala medier kan vara brottsligt enligt lagen om olovlig identitetsanvändning.

– Om det ger upphov till skada eller olägenhet för personen som utsätts kan det vara straffbart. Men det kan även vara olagligt på andra sätt, till exempel om den här identiteten används för att begå bedrägeri, då är det de lagarna som gäller.

Slutligen uppmanar Appelgren till generell försiktighet med att dela personliga uppgifter eller att öppna och dela länkar och filer från okända eller oväntade avsändare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!