Marschen startade i Ystad år 2012 och görs i etapper. Årets etapp är totalt trettio mil. Under måndagen tågade veteranerna från Uppsala till Vittinge. Marschen görs för att uppmärksamma veteraner som varit FN-soldater, arbetat med katastrofhjälp, återuppbyggnad, sjukvård och andra uppgifter.
– Vi vill visa att vi är en del av samhället och att vi har stor erfarenhet som man kan tillvarata på hemmaplan. Det görs inte i dag, säger informationsansvarig Per Lennartsson som själv varit FN-soldat.
En kärna med elva personer ska gå alla trettio milen. Men folk ansluter efter vägen och går med så länge de vill. Från Stockholm till Uppsala var de ett hundratal.
Lars-Göran Nyholm har tagit initiativet till marschen.
– Jag kom hem hyfsat välbehållen från mina år som FN-soldat i Saudiarabien och Libanon. Men det är ett stort antal som mår dåligt av vad de varit med om. Det här är ett sätt att betala tillbaka och responsen har varit otrolig från alla håll. Många flyktingar vi mött som känt igen våra blå baskrar har hurrat och sagt att de inte varit i livet om vi inte varit på plats i de länder de flytt ifrån, berättar han.
Här hemma har veteranerna fått klara sig själva under många år, men en särskild mottagning för veteraner har nyligen öppnat vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Lars-Göran Nyholm skulle vilja ha ett särskilt centrum för veteranerna.
Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) från Blekinge var också med på marschen. Hon är inte veteran, men tar beslut om internationella insatser.
– Jag tycker det är viktigt att visa mitt stöd. Det har gjorts för lite för veteranerna i Sverige, säger hon.