"Vi får betala ett högt pris"

Mjölkpriset har sjunkit till extremt låga nivåer och många bönder har svårt att få ekonomin att gå ihop. Ekobonden Elin Torstensson befarar att hela branschen kan gå omkull om inget görs nu.

Elin Torstensson

Elin Torstensson

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-02-20 06:01

Elins glada ekologiska kor står det på en skylt vid vägen. Lyckligt ovetandes om situationen tar kalvarna igen sig, idisslandes, i halmen. När Elin Torstensson kommer piggnar de till och nafsar efter hennes händer med sina långa tungor.

Gården ligger i byn Östanå utanför Österbybruk och har 35 kor. Men det låga mjölkpriset tär på glädjen att vara ekobonde.

– Det har gått rakt ned. Med tillägget för ekomjölk får jag idag 3,38 kronor per liter. Det är drygt en krona mindre än för ett år sedan. Läget är akut inte bara för mig utan för alla mjölkbönder. Något måste göras nu, säger Elin Torstensson.

Priset har sänkts stegvis sedan i september. Senast med 19 öre per liter. Det innebär cirka 3500 kronor mindre i månaden för Elin. För varje sänkning tänker hon. "Vad ska jag ta mig till nu".

– Men jag är ändå ganska lyckligt lottad som inte sitter med stora lån. De som följt alla råd och investerat och byggt nytt kan ha skulder på 20 miljoner kronor. De är i verklig knipa, säger hon.

Jonas Carlberg, chef för LRF mjölk delar hennes oro.

– Situationen är akut och som mjölkbonde kan man inte göra mycket för att sänka sina kostnader ytterligare. Det är röda siffror i balansräkningarna, säger han.

Hög mjölkproduktion i många delar av världen och importstopp från Ryssland som svar på EU:s handelssanktioner har sänkt världsmarknadspriset och det drar med sig priserna i Sverige. I veckan träffade Jonas Carlberg landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på ett så kallat "högnivåmöte" i Rosenbad tillsammans med representanter för bland annat livsmedelshandel. Tanken var att hitta lösningar som kan stötta landets mjölkbönder. Två förslag som kan hjälpa akut var att ge bönderna anstånd med inbetalningarna av moms och en statlig lånegaranti.

– Det är inte rimligt att svenska mjölkbönder ska drabbas så hårt av sanktionerna mot Ryssland. Därför vill vi att åtgärderna ska införas senast den sista juni i år, gärna tidigare, säger Jonas Carlgren.

Men ni fick inga löften om att förslagen kommer att genomförs?

– Nej. Det vara ett möte för att lyssna in olika förslag. Näringsdepartementet har format tre arbetsgrupper för att gå vidare och regeringen måste få lite tid för att kunna genomföra dem. Men jag hoppas att man lyssnar. Vi är vid ett vägskäl. Många mjölkproducenter kommer att gå i konkurs om inget görs nu, säger Jonas Carlgren.

Elin Torstensson anser att tre månader är för lång tid.

– Händer det inget inom en månad så kommer många att tvingas lägga ned. Politiker och andra beslutsfattare måste förstå det. Jag tycker att man gör för lite. Många som jag pratar med har lågt förtroende för LRF och andra organisationer i dag, säger hon.

Förslaget om att tillfälligt slippa momsen tycker hon ändå är ett bra första steg. Men det måste till fler för att säkra näringen långsiktigt. Hur det ska gå till i praktiken vet hon inte, men tror att bönderna måste trycka på och informera om sin situation på alla plan. Samtidigt är det inte lätt när situationen ser ut som den gör.

– Många är helt slutkörda. De har sålt skogen, styckat av den tommark som är möjlig, skjutit upp amorteringar. Många jobbar jämt och det finns aldrig möjlighet att få ledigt och ta igen sig. Den psykiska pressen oerhört stor. Det är ett högt pris vi betalar, säger hon

Samtidigt har hon inga planer på att lägga av, det är ju hennes föräldrars gård hon tagit över och hon vill driva den vidare, småskaligt.

–  Det är det här jag vill och jag klarar mig ett tag till. Men jag vet inte hur längre, säger Elin Torstensson.

Fakta Över 1600 bort på fem år

Siffor från Lantbruksregistret visar att 1994 företag slutade med mjölkproduktion mellan åren 2009 och 2014. Under samma tid startades bara 383.

Djur per gård*: -24 35-49 50-74 75-99 100-199 200- Summa

Så många slutade: 697 753 300 109 108 27 1994

så många startade: 34 92 101 56 72 28 383

Netto: -663 -661 -199 -53 -36 1 - 1611

*Gårdsstorlek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om