"Vi får ta till oss av kritiken"

Stefan Bojander är projektledare för UL:s nya linjeförslag. Han säger att många har hört av sig när det gäller de avkortade linjerna till Gamla Uppsala, Nåntuna och Bärby hage.

Kan bli kris. Om stadsbussarna dras in riskerar vikingamuseet i Gamla Uppsala och hela fornminnesområdet runtomkring  att tappa besökare.

Kan bli kris. Om stadsbussarna dras in riskerar vikingamuseet i Gamla Uppsala och hela fornminnesområdet runtomkring att tappa besökare.

Foto: Gustav Landmark

Uppsala2016-02-22 10:00

– Det har varit mycket diskussioner. Vi får ta till oss av kritiken och se om det förslag vi lagt behöver justeras. Det är meningen med hela den här processen. Ett slutgiltigt förslag ska vara klart innan sommaren, säger Stefan Bjoander.

LÄS MER: Rekordintresse för bussförslag

Många kritiska till nya linjeförslaget

Blir det för dyrt att köra till exempelvis Lugnet där det bor 50 familjer?

– Vissa delar av staden är svårare än andra att kunna trafikera. Även i de centrala delarna, exempelvis Fålhagen har vi svårt att hitta bra lösningar. Vi ska ta fram ett linjenät som staden kan växa med där vi kör med lika många bussar som idag men med högre turtäthet. Kraven är stora på dagens kollektivtrafik, den ska vara snabb och fungera jämt.

Hur tänkte ni när det gäller indragningen av linje 14 till Gamla Uppsala?

– Dels handlar det om att vi har för få resande i området. Då har vi regiontrafiken som man kan åka med i stället. Sen vill vi ha en diskussion om hur man ser på trafiken till Gränby köpstad. Kollektivtrafiken måste ju fungera så att människor kan klara olika saker i vardagen, ta sig till affären, vårdcentralen och annat utan bil.

Till Gamla Uppsala kommer många skolklasser. Ska de tvingas korsa Vattholmavägens trafik för att ta sig till muséet?

– Där finns ett bevakat övergångsställe och det är sällan man kan åka från en hållplats utan att först korsa en gata.

Flera har reagerat på att den tidsvinst på två minuter ni räknar med äts upp av att de får gå längre till hållplatsen?

– Det beror på vilken man frågar. Det finns många som kommer att bo nära en hållplats. Många har långt till hållplatsen i dagens linjenät också. Men vi är inte redo att diskutera hållplatserna nu. Det kommer i ett samråd till hösten, säger Stefan Bojander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om