– På härbärget får man mat, sedan händer inget mer.
Så sade Glenn Bergström, som förlorat två anhöriga på flerstegsboendet i Librobäck och själv bott där i perioder, till UNT i går. Han är en av flera som tycker att personalen inte har den koll på de boende och deras tillstånd som de borde ha.
Men det finns andra bilder. Åsa Carlsson är chef inom socialtjänsten i Uppsala kommun.
– Vår bild är att man har tillsyn varje timme, och oftare än så om de boendes kondition är sådan att det behövs. Vi tycker att det fungerar väldigt bra där, säger hon efter att först ha kontrollerat med sina gruppchefer.
Efter ett uppmärksammat dödsfall 2008 där en person låg död på rummet i ett och ett halvt dygn infördes nya rutiner. I dag ska ett slags tillsynsronder göras två gånger nattetid. Just nu arbetar Uppsala kommuns utvärderingsenhet med en uppföljning av just flerstegsboendet i Librobäck.
– Vi har inte hört något om att de här tillsynsrutinerna inte följs. Enligt högste chef görs detta, säger Tomas Odin, chef på utvärderingsenheten.
Ansvarig tjänsteman är Susanne Söderberg, affärsområdeschef för socialpsykiatri och beroende på Uppsala kommun.
– Vi gör tillsyn med jämna mellanrum, även nattetid. Vi gör också mer tillsyn om vi anser att det behövs beroende på den boendes tillstånd.
Men gör ni tillsyn varje timme?
– Nej, det kan vi inte göra. Då skulle de boende inte stå ut med oss. Men vi gör regelbunden tillsyn.
I april i år dog Glenn Bergströms bror på härbärget. Enligt Susanne Söderberg gjordes alla rutinmässiga bedömningar och kontroller. Inga signaler om sjukvårdsbehov fanns. Men det här är uppgifter som är svåra att lita på för familjen.
– Personalen sade till oss att de tittade till honom vid halv sex. När de gick dit nästa gång kvart i tio var han död. Dessutom fick vi inte veta att han avlidit, förrän en släkting åkte dit och frågade, säger Lenita Bergström, syster.
Susanne Söderberg säger att hon inte vill föra diskussionen om vad som hänt eller inte hänt genom medierna.
– Men vi träffar gärna familjen och diskuterar det här med dem.
När utvärderingen är färdig kommer flerstegsboendet bedömas som väl fungerande i stort, men kritiseras för att kraven på tillgång till sjukvård inte uppfyllts. Men härbärget har inte drabbats av det, intygar Susanne Söderberg.
– Vi har inte hunnit upprätta journaler för de boende i de tre andra stegen. Men det gör vi nu.