Nyligen publicerade UNT en artikel om Tora Stenbeck Straarup som äger Bergsbrunna gård men nekas att stycka av fem tomter från sina mark. Hon har investerat miljoner i upprustning av gården, behöver pengar för att kunna fortsätta och säger sig ha fått ett muntligt löfte av kommunens tjänstemän om avstyckningen.
– Det stämmer inte. Vi har tidigare givit tillstånd att stycka av fem tomter. Markägarna har ansökt om fem till och den ansökan har vi föreslagit ett avslag på. Vi har haft en diskussion om tomterna och de kan ha framfört att de vill ha fler än fem. Men vi har inte givit några löften. Det är beklagligt om de har uppfattat det på annat sätt. Att ge löften innan frågor ens är prövade är inte ett arbetssätt som vi kan tillämpa, säger bygglovchef Christian Blomberg.
Han har full förståelse för att familjen Stenbeck Straarup vill sälja tomter för att kunna utveckla sin verksamhet. Men området är viktigt för Uppsala kommuns utveckling, och det går före.
– Det finns väldigt många olika intressen just här. Kommunen vill långsiktigt exploatera större delar av hela området, dra en ny trafikled, bygga en tågstation, planer finns för en utbyggnad med dubbelspår och Bergsbrunna ska byggas ut med stora mängder bostäder. Utvecklingen här påverkar stora delar av Uppsala stads möjligheter att växa.
Har inte markägaren något att säga till om?
– Äganderätten sträcker sig relativt långt men kommunen har något som kallas planmonopol. Det innebär att kommunen genom sin planering ska bevaka de långsiktiga intressen som finns av att exempelvis kunna göra större tätortsutbyggnader och infrastruktursatsningar, samtidigt som grönområden bevaras och görs tillgängliga. Det kan säkert verka provocerande för vissa men så ser systemet ut. Men om vi skulle ta en tomt i taget så skulle möjligheterna att samordna alla intressen som finns i området helt gå förlorad, säger Christian Blomberg.
Så när den processen är gjord skulle det kunna visa sig att de fem tomterna kan bebyggas?
– Det är inte omöjligt. Med tanke på hur mycket mark som de äger är jag är övertygad om att det går att hitta mark redan i dag som markägarna kan bygga på. Som förslaget till beslut ser ut föreslår vi att den här marken inte bebyggs just nu.
Ni anser att de fem tomterna skulle försämra tillgängligheten för friluftslivet i området. Men det är ju redan en enskild fastighet som ska bebyggas. Allmänheten har ingen rätt att gå där?
– Det är en sanning med modifikation. Hela området är viktigt för friluftslivet om Bergsbrunna ska exploateras i den omfattning som planeras. Men grundprincipen är att alla de här frågorna måste regleras genom kommunens planläggning. Annars skulle det råda en slags anarki där ”först till kvar” får bygga. Att kommunen planlägger mark är i grund och botten fråga om förutsägbarhet, likabehandling och demokrati, säger Christian Blomberg.