Andrew Tomkinson bekräftar att ordningspoliserna i Uppsala i åratal efterfrågat egna tjänstetelefoner och säger att han skulle köpa in sådana om det fanns pengar.
Man kan tycka att en telefon borde vara en ganska grundläggande utrustning för en polis på fältet.
– Uppsalapolisen ligger back med 3,9 miljoner kronor i år och vi har inte de resurser vi önskar.
Han uppger dock att cheferna i de sex turlagen försetts med egna telefoner sedan något år.
Ett annat problem som poliser tagit upp med UNT är bristande bemanning på ordningssidan. Enligt Andrew Tomkinson är ambitionen att varje turlag, det vill säga grupp av ordningspoliser, ska bestå av 15 personer. Men det har inte uppnåtts på åratal. Istället rör det sig om tio-elva poliser per turlag, med andra ord ett underskott med fyra-fem personer per skift.
Orsaker kan var föräldraledigheter, att man har andra uppgifter inom myndigheten etc. Det råder anställningsstopp inom Uppsalapolisen och vikarier går inte att ta in utan vidare eftersom det krävs polisutbildning.
– Med nuvarande bemanning hinner turlagen åka ut på de händelsestyrda akuta insatserna. Däremot är det svårt att få tid för andra typer av kortare jobb som till exempel tidsbegränsade spaningsinsatser, säger Andrew Tomkinson.
Nu i december kommer dock personalstyrkan på ordningssidan att öka från 60 till 70 i och med att personer som tillfälligt jobbat som utredare återvänder till turlagen.
Även närpoliserna i Uppsala och Knivsta har det besvärligt med bemanningen. De ska egentligen vara 30 poliser men är bara 15 stycken.
Närpoliserna arbetar till stor del preventivt. De ska bland annat hålla kontakt med skolan och socialtjänsten och genom att lära känna ungdomar i närområdet ska de kunna förebygga och klara upp brott.
– I och med att närpoliserna är så få har de svårare att motverka en negativ utveckling i bostadsområdena, anser Andrew Tomkinson.
Vad gäller klagomål om att illa fungerande datorer tar tid från polisarbetet säger Andrew Tomkinson att han helt håller med.
– Tidigare i år avskaffade svensk polis ett datasystem som kostat hundratals miljoner kronor. Med det systemet kunde en avrapportering försenades ett par timmar.
– En del chefer ser datorerna som ett större arbetsmiljöproblem än de personer vi har att ta hand om. Men vi ska nu införa en modell där de poliser som använder datasystemen ska få testa dem innan de tas i drift.
Länspolismästare Erik Steen skriver i ett mejl till UNT att han tycker det är rimlig avvägning mellan kostnaden och nyttan av att ibland ha konferenser utanför polishuset. Om antalet telefoner skriver han: "Jag tycker vi för närvarande har hittat en rimlig balans även i detta avseende men det fortgår en diskussion i frågan".