"Vi har talat för döva öron"

– Förutsättningarna att bekämpa vårdrelaterade infektioner har förbättrats rejält.
Det säger Birgitta Lytsy, hygienöverläkare vid Akademiska sjukhuset.

Optimistisk. - Tills nyligen har landstingsledningen inte tagit bekämpningen av de vårderelaterade infektionerna på allvar, anser Birgitta Lytsy, hygienöverläkare vid Akademiska sjukhuset.

Optimistisk. - Tills nyligen har landstingsledningen inte tagit bekämpningen av de vårderelaterade infektionerna på allvar, anser Birgitta Lytsy, hygienöverläkare vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2015-09-08 09:03

Videon är inte längre tillgänglig

Birgitta Lytsy vid sektionen för vårdhygien har tidigare varit mycket kritisk mot landstingsledningens passiva hållning i arbetet mot vårdrelaterade infektioner, VRI.

– På avdelningsnivå vill personalen jobba med detta men om inte ledningen skjuter igång blir det inte mycket gjort. Under lång tid har vi inom vårdhygien talat för döva öron, säger hon.

Idag har Birgitta Lytsy en betydligt ljusare syn på läget. Hon anger flera orsaker:

* Under 2016 ska Akademiska sjukhuset införa en modell kallad vårdnära service. Viss städning, mat- och tvätthantering med mera ska utföras av andra anställda än vårdpersonal med förhoppningen om minskad smittspridning.

* När läkarna skriver ut antibiotika måste de numera ange om patienten drabbats av en vårdrelaterad infektion.

– Vi har alltså fått ett verktyg för att registrera de vårdrelaterade infektionerna på enhetsnivå, kommenterar Birgitta Lytsy.

* Efter revisorernas skarpa kritik har landstingsstyrelsen förbundit sig att ta tag i bristerna inom VRI-bekämpningen.

* Ett hygienråd har bildats vid Akademiska sjukhuset.

* Landstingets nybildade patientsäkerhetsteam ska utarbeta en handlingsplan mot VRI.

– Med hjälp av den planen hoppas jag att vi kan ställa krav på verksamheterna så att man börjar jobba med det här på gräsrotsnivå, säger Birgitta Lytsy.

Hon framhåller att det är mycket kostsamt att bekämpa vårdrelaterade infektioner när de väl brutit ut och uppmanar politikerna att undvika kortsiktiga lösningar. Som exempel på kortsiktiga lösningar lyfter hon fram neddragningarna av antalet vårdplatser vid Akademiska sjukhuset med överbeläggningar som följd.

– Under stora delar av året har vårdavdelningarna haft överbeläggningar med mellan en och tre patienter i snitt. Vi har sett ett tydligt samband mellan överbeläggningar och spridning av vinterkräksjuka, influensa och resistenta bakterier. Vårdpersonalen hinner inte med hygien och städning när arbetsbelastningen blir för hög.

Samtidigt vill Birgitta Lytsy nyansera uppgiften att det är fler patienter som smittas med VRI inom Uppsalalandstinget än på andra håll.

– En förklaring är att Akademiska sjukhuset tar emot svårt sjuka patienter från hela regionen, exempelvis brännskadade, och de är ofta mycket infektionskänsliga.

LÄS MER: Han blev sjuk av vården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om