Socialnämnden beslutade på torsdagen att inrätta ungdomsrådet. Nämnden har i dag ansvar för 670 ensamkommande barn och det är en stor utmaning. Merparten kom under hösten. Efter årsskiftet har mottagandet sjunkit väsentligt.
– Det har givit oss andrum att se över situationen och öka kunskaperna om hur vi bäst ska ta hand om den här gruppen. Det har vi inte i dag, säger Ingrid Burman (V) ordförande i socialnämnden.
Tanken är att rådet ska bestå av ungdomar både från privata och offentliga HVB-hem, personal från socialtjänsten och politiker.
– Fram till nu har vi mest nåtts av olika uppgifter av hur de ensamkommande har det på sina boenden, hur det är på Resecentrum och på andra ställen. Det har varit både positivt och negativt. Men vi har bara pratat om dem, inte med dem. Det kommer vi att göra via rådet. Vi har liknande råd för andra grupper, både äldre och unga, säger Ingrid Burman.
Vad räknar du med att få ut av samtalen?
– Vi kan lära oss om deras situation, hur de har det på HVB-hemmen. Vi kan också berätta för dem hur det svenska samhället fungerar, vad man kan göra på fritidsgårdar. Vi kan få bättre kunskap om hur vi kan utforma olika aktiviteter för de ensamkommande på fritiden. Genom rådet kan vi få en mer samlad bild av deras situation.
Rådet ska sammanträda fyra till sex gånger per år.
Men rådet är bara en av flera insatser som är på gång för de ensamkommande. Förhandlingar om ett partnerskap med Röda Korset är på gång. Meningen är att Röda Korset ska öppna sina lokaler och via volontärer stödja ensamkommande barn och unga. Det arbetet ska vara långsiktigt.
– Vi genomför också en kvalitetssäkring av de HVB-hem som finns i kommunen för att säkra att vi har en bra integration, säger Ingrid Burman.
Kommunen håller dessutom på med en kartläggning av situationen vid Resecentrum och i centrala Uppsala där ensamkommande unga enligt Uppsalapolisen drivit omkring i gäng och bråkat.
Utöver det planeras en utbildning för att ge ensamkommande barn och ungdomar information om sexuell och reproduktiv hälsa, drogförebyggande information och kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter man har inför svensk lag. Tanken var från början att landstinget, ungdomshälsan och RFSU skulle ta fram en utbildning som erbjuds personal på olika HVB-boenden. Nu ska den breddas. Beslut om det väntas om en månad.