Siffrorna kommer från ett diskussionsunderlag i det utredningsarbete som pågår kring planerna på en utbyggnad av Marielund och som Uppsala kommun tillhandahållit de markägare som vill bygga i området. Enligt underlaget skulle mellan 500 och 580 bostäder kunna byggas på den lilla orten.
Planarkitekt Robert Engblom leder arbetet. Han är noga med att påpeka att det framtagna materialet bara är ett diskussionsunderlag och planeringen fortfarande är i ett mycket tidigt skede.
– Ännu finns inget fast beslut om exakt hur de olika alternativen ska kommer att se ut eller precis hur många bostäder det kan tänka bli i respektive alternativ. De skisser vi gjort är väldigt preliminära och bara en idé för hur det skulle kunna komma att bli, säger han.
Det är inte första gången en utbyggnad av Marielund utreds. År 2009 diskuterades en utbyggnadsplan med 250 bostäder. Tre år senare ville markägarna bygga 426 bostäder.
Föreningen Marielunds vänner har varit emot samtliga förslag och sågar även de nya planerna.
– Det här är som att gå tillbaka till ruta ett. Med över 500 hus förstör man hela Marielund. Man bygger bort de unika värden som finns här. Marielund blir ett villaområde vilket som helst, en stadsdel i Uppsala. Det är så tråkigt, säger ordförande Anna Spinchorn.
Nu vill kommunen pröva om det går att bygga med olika täthet, från 7,5 till 14 bostäder per hektar i fem olika områden norr om Marielunds ursprungliga bebyggelse. Av områdena ska två vara större med som mest mellan 190 och 225 bostäder. Det minsta området har bara 30 bostäder.
Anna Spinchorn poängterar att föreningen inte är emot att det byggs i området, fast det ska vara i mindre skala - 100 hus i väl utvalda områden.
– Vi vill bevara Marielund och att det ska förbli ett rekreationsområde med vatten, skog, bad och museijärnväg i den unika kulturmiljön. Föreningen har haft flera långa diskussioner med Uppsala kommun om dimensioneringen. Men ingenting av det vi pratat om finns med i det här förslaget. Nu vill man bygga bort all skog och dra en stor väg genom området och dessutom en bussgata utmed järnvägen. Då blir det ju inte längre en museijärnväg genom Marielund, säger hon.
Kommunen har tillhandahållit diskussionsunderlaget enbart till markägarna för att de ville ha ett material att kunna diskutera runt.
– Vi har också ett uppdrag från politikerna i kommunstyrelsen i Uppsala att ta fram ett planprogram för området. Sedan underlaget gjordes har en av markägarna dragit sig ur projektet. Det minskar antalet bostäder med cirka 100, säger Robert Engblom.
De boende i Marielund kommer att få yttra sig när det finns ett konkret förslag att ta ställning till.
– Vi har börjat ta fram ett programunderlag med två alternativ till utbyggnad, ett större och ett mindre som kan byggas ut i etapper. När ett programförslag är klart och har behandlats politiskt ska det ställas ut för samråd med bland annat allmänhet, boende och myndigheter. Tanken är att det i huvudsak ska byggas villor. Men det kan också bli en del radhus, säger Robert Engblom.
En markägare är Uppsalahem som redan har bostäder i de närliggande samhällena Gunsta, Länna och Almunge.
– Vi tänker oss att kunna bygga radhus eller 2-3 våningshus beroende på vad som passar in. Vi ska inte bygga en ny stadsdel, säger informationschef Linda Ryttlefors.