Under måndagen hålls 50-årsjubileet i Uppsala med bland andra Tanzanias vicepresident närvarande. Tanzania är ett av flera länder som genom ISP fått stöd till att bygga upp en vetenskaplig kompetens i landet.
Programmet går ut på att erbjuda långsiktigt stöd för utveckling av forskningsmiljöer inom fysik, matematik och kemi. Stödet riktas till forskargrupper och regionala nätverk i utvecklingsländer som prioriteras av Sida. Programmet leds från Uppsala universitet med flera andra institutioner i bland annat Sverige involverade.
Peter Sundin, föreståndare för ISP och programdirektör för kemiprogrammet, ser byggandet av vetenskaplig kompetens som ett viktigt bidrag till den demokratiska processen i utvecklingsländer.
- Det ger långsiktigt att personer som är skolade i kritiskt tänkande får ett inflytande. Det kan ha betydelse i den demokratiska utvecklingen.
Under jubileumsseminariet presenteras aktiviteter från den 50-åriga verksamheten. Sedan 2003 har ISP-verksamheten producerat 24 doktorsavhandlingar, 100 mastersexamina, 128 publiceringar i internationella tidskrifter och 48 arrangerade vetenskapliga möten varje år. Till detta har även medel använts för teknisk utrustning i de olika länderna.
ISP startade på initiativ av bland andra dåvarande rektorn vid Uppsala universitet, Torgny T:son Segerstedt och senare nobelpristagaren Kai Siegbahn. Till en början handlade verksamheten om stipendier i fysik för studenter från utvecklingsländer. 1970 tillkom kemi och 2002 matematik.
Vicepresident på Uppsalajubileum
Utvecklingsländer behöver en konkurrenskraftig vetenskaplig kompetens inom matematik, fysik och kemi. Det anser de aktiva bakom International Science Program som startades av Uppsalaforskare för 50 år sedan och som firar sitt jubileum i Uppsala under måndagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!