Victor visas ut efter pappans död

För två och ett halvt år sedan flyttade då 16-årige Victor Vilches från Chile till Uppsala med sin pappa. På grund av att pappan dött har Migrationsverket nu beslutat att Victor ska utvisas.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-04-13 00:01
Skälet till utvisningen är att Migrationsverket anser att Victor Vilches inte längre har någon anknytning till Sverige i och med pappans bortgång. Beskedet kom för någon vecka sedan.
- Det känns jobbigt, jag har ju mitt liv här i Sverige, säger Victor.
Victor Vilches och hans pappa flyttade till Uppsala för att bo hos pappans svenska sambo. Föräldrarna är skilda och Victor har bott hos pappan sedan han var 13 år. Mamma och två systrar bor kvar i Chile, men de har knappt haft någon kontakt alls under de senaste åren.

Sedan fadern avled för ett och ett halvt år sedan har Victor bott hos sin äldre syster i Uppsala, som är gift med en svensk man. Hans tidsbegränsade uppehållstillstånd gick dock ut förra året och den nya ansökan avslogs eftersom den tidigare ansökan grundats på anknytningen till fadern.
- Migrationsverket säger att jag inte längre har någon anknytning till Sverige sedan min pappa dog. Min syster som jag bor hos räknas inte eftersom jag är över 18 år.
På frågan om vad han ska göra om han utvisas till Chile blir svaret:
- Jag vet inte, jag hade bara min pappa i Chile. Jag vill inte bo hos min mamma så jag får väl försöka leta reda på mina systrar.

Victor Vilches talar idag obehindrat svenska och har läst in grundskolan. I höstas började han på Lundellska skolans naturmedicinska program. Han jobbar extra som snickare, har praktiserat inom vården och drömmer om att bli läkare.
- Min pappa dog i cancer, så i framtiden vill jag jobba med att hjälpa människor att bli friska från cancer.
Men nu ser det ut som att det inte blir något av med framtiden i Sverige. Allt för att hans pappa dog. Björn Sundin, kemilärare på Lundellska skolan, har engagerat sig i Victors fall och är uppröd över Migrationsverkets beslut.
- Victor har lyckats bra i skolan och det vore synd att slänga bort det han åstadkommit.

Tomas Holmström på Röda korset i Uppsala har aldrig hört talas om ett liknande fall där anknytningen till Sverige ansetts ha upphört på grund av ett dödsfall. Men han menar att det ganska ofta händer att splittrade familjer blir utvisade efter flera år i Sverige.
­- Det är relativt vanligt att till exempel en mamma med barn får tillfälligt uppehållstillstånd för att återförenas med pappan som redan bor i Sverige. Om föräldrarna sedan skiljer sig innan mamman och barnen fått permanent uppehållstillstånd blir de utvisade till hemlandet.
Hanna Geurtsen på Migrationsverket i Uppsala menar att reglerna i just Victors fall är tydliga.
- Vi har följt lagstiftningen, men det är ovanligt att anknytningen inte består på grund av dödsfall. Det som är avgörande i den här typen av ärenden är hur stark anknytningen till Sverige anses vara.

Victor Vilches ska överklaga Migrationsverkets beslut.
- Jag har börjat ett nytt liv här och vill fortsätta att leva i Sverige.

FAKTA familjeanknytning
Ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning görs i hemlandet.
Barn under 18 år har rätt att återförenas med sina föräldrar förutsatt att vårdnadshavaren gett sitt skriftliga medgivande.
Nära anhöriga över 18 år kan undantagsvis få uppehållstillstånd av anknytningsskäl om de kan visa att de bott tillsammans och har haft ett beroendeförhållande (ekonomiskt, socialt eller känslomässigt) redan i hemlandet med den släkting som nu bor i Sverige. Om de inte levt tillsammans i hemlandet beviljar Migrationsverket i regel uppehållstillstånd för två år. Om de anhöriga fortfarande lever tillsammans när det tidsbegränsade uppehållstillståndet upphör ges permanent uppehållstillstånd.

Källa: Migrationsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om