De slutsatsen drar ett europeiskt forskarkonsortium i en omfattande granskning av studier kring sötningsmedel med lite kalorier, som publiceras i facktidskriften International Journal of Obesity.
– När vi granskat alla gjorda forskningsstudier inom området blir den samlade bilden att sötningsmedel med lågt energiinnehåll verkligen har den önskade effekten att minska det totala kaloriintaget. Det finns alltså inte grund för farhågor om att de i stället skulle stimulera till ökat ätande och viktuppgång, säger Pleunie Hogenkamp, forskare vid Uppsala universitet och en av de elva medlemmarna i konsortiet.
Granskningen omfattar 90 experimentella studier på djur och 65 studier på människor, varav de flesta varit sådana där deltagarna lottats till att antingen använda socker eller sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll – eller i vissa fall byta ut både mot vanligt vatten – men i övrigt inte haft några begränsningar för hur mycket de fått äta eller dricka.
Granskningen har gjorts mot bakgrund av att en del forskare hävdat att lågkalorialternativ till socker skulle stimulera aptiten och därmed bidra till ökat ätande och än större viktuppgång än om man har vanligt socker i maten.
– Några studier har pekat på att det skulle kunna vara så. Men den stora majoriteten av djurstudier och samtliga kontrollerade studier där människor lottats till att under längre eller kortare tid använda socker eller sötningsmedel med lite energi visar det inte. I flera studier har sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll inte bara bidragit till att hålla vikten utan också att minska den, säger Pleunie Hogenkamp.
Som särskilt intressanta betraktar forskarna en del studier i vilka drycker med socker eller sötningsmedel med lite kalorier även jämförts med vanligt vatten, som ju inte tillför kroppen några kalorier alls. I dem tenderade personer som lottats till att dricka sötade lågkaloridrinkar att gå ner mer i vikt än personer som drack vatten.
– Jämförelserna med vatten ger övertygande belägg för att sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll inte ökar aptiten, säger Pleunie Hogenkamp.
Samtidigt betonar forskarna att utbyte av socker mot sötningsmedel med lågt energiinnehåll inte är någon genväg till viktnedgång.
– Hela ens kost-, dryckes- och aktivitetsvanor avgör om man går upp eller ner i vikt, inte en enda beståndsdel i maten och drycken. Som en del av ett program för att gå ner i vikt kan sötningsmedel med lite energi dock vara ett bra alternativ till socker, säger Pleunie Hogenkamp.