Det anser Maria Hedefalk, lektor i didaktik vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet.
– Förskollärarna har ett tydligt ansvar för barnens utveckling och lärande. De ska se till att aktiviteterna på förskolan har ett syfte så att det inte bara blir barnpassning, säger hon.
I och med att förskolan fick en egen läroplan 1998 är förskolan nu mer tydligt inriktad mot att förbereda barnen för skolan. Förskolläraren har fått en nyckelroll för barnens utveckling.
– Förskolan ska planera och lägga grunden för barnens fortsatta skolgång. Hur det lyckas betyder mycket för hur barnen kommer att klara sig senare i skolan, så förskollärarens roll är mycket viktig. En förskola med bra kvalité satsar på förskollärarna, säger Maria Hedefalk.
De riktlinjer som finns i dag lägger fokus på sånt som matematik, naturorienterande ämnen och teknik. Dessutom lägger förskolan vikt vid utvärdering så att det går att följa upp vad barnen lärt sig.
– Det är förskollärarens roll att driva lärandet och barnens utveckling framåt. I det ingår också att föra en pedagogisk diskussion på förskolan och hålla sig uppdaterad på relevant forskning för att barnen ska utvecklas på bästa sätt, säger Maria Hedefalk.
Hon poängterar att det inte handlar om att proppa i små barn en massa faktakunskap utan om att tydliggöra att förskolan har ett kunskapsmål och en uppgift att lära.
Hur många förskollärare det ska finnas per barn för att hålla en hög kvalité är dock svårt att säga. Mycket beror på hur det fungerar på den aktuella förskolan och hur barngruppen ser ut.
– De studier som gjorts pekar mot att fler förskollärare borgar för högre kvalité. Men mer forskning behövs på området innan vi verkligen kan bevisa att det är så. Men även andra personalgrupper och deras engagemang är ju viktigt för resultatet, säger hon.
Intresset för att bli förskollärare har ökat under senare år. Uppsala universitet examinerar cirka 100 per termin och det är kö till utbildningen. Populariteten har ökat sedan utbildningen blev ett eget program.
– Det höjde nivån och gav förskollärarutbildningen ett lyft. Vi har idag fler sökande än vi har platser. Bristen på förskollärare har dessutom gjort att lönerna stigit och arbetsmarknaden har blivit större när flera stora friskolekoncerner starta förskolor, säger Jörgen Mattlar studierektor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier.
018-478 15 13