VIKTigt
Det snackas mycket om att vi unga blir tjockare. Att vi måste äta bättre och att skolorna ska sluta sälja godis. Varför har det blivit så?
Skippa måltider och i stället gå lös på chipspåsen? En kass idé.
Foto: Kalle Mattsson
En av orsakerna är att våra matvanor förändrats mycket den senaste tiden. Förr samlades ofta hela familjen och åt middag tillsammans, idag är det inte alls en självklarhet.
— Antalet måltider och hur de äts och dricks har verkligen förändrats. Idag småäter många hela tiden, säger Agneta Odén som är primärvårdsdietist och som träffar många unga som är överviktiga.
När man inte äter ordentligt får kroppen svårt att känna naturlig hunger, aptit och mättnad eftersom de upplevelserna styrs av vanor. Följer man regelbundna måltider som frukost, lunch, middag och mellanmål hålls blodsockret jämt och man har energi hela dagen.
— En vanlig missuppfattning hos många är att man kan hoppa över måltider. Det leder till trötthet och ofta kompenserar man hungern genom att äta mer vid nästa måltid eller att bli jättesötsugen. Kroppen ställer också in sig på att lagra det man äter om det går för långt mellan måltiderna vilket ger viktökning, säger Agneta Odén.
Hon tycker att alla individer har ansvar att ta hand om sina egna behov, det vill säga att äta bra, röra på sig och att sova tillräckligt. Men det kan vara svårt att motstå de ohälsosamma alternativen när de är så lätta att få tag på. På sistone har många, bland annat dietister, kritiserat skolorna för att sälja godis och läsk i kafeteriorna.
— Genom att byta ut läsk och godis mot nyttigare mellanmål i skolorna skulle man underlätta för alla elever.
Agneta Odén ser ofta en rädsla för att äta fett hos yngre personer. Många tror att man blir fet av att äta fett, men det stämmer inte.
— Människan har en förmåga att omvandla maten till det kroppen behöver. Men man måste ändå få i sig av alla näringsämnen. Fett behövs till exempel för att lösa vissa vitaminer som håller oss pigga och friska.
Det är väldigt viktigt att motionera, och det varje dag. Men det räcker med en halvtimmes promenad eller en cykeltur.
— Huvudorsakerna till viktökning är enkla, vi rör på oss för lite till den mat vi äter.
— Mina bästa råd är att man ska ta hand om sina grundläggande behov: ta sig tid att äta, ta sig tid att röra på sig och sova ordentligt. Och försöka komma ihåg att man är en bra och levande varelse som är värd att tas hand om, säger Agneta Oden.
FAKTA
Body Mass Index används för att mäta vikten i förhållande till längden. Ett BMI-värde mellan ca 18,5 och 24,9 brukar anses vara normalt och hälsosamt för färdigvuxna personer, medan 25-29,9 är övervikt och 30 eller mer klassas som fetma.
Enligt BMI (Body Mass Index) var 17,8 % i åldern 16-24 år överviktiga år 2002-2003. År 1988-1989 var motsvarande siffra 9,8%. Och 3,1 % i åldern 16-24 år var enligt BMI feta år 2002-2003. År 1988-1989 var bara 0,9% feta.
För mycket muskulösa och väldigt långa personer gäller inte måttet. Inte heller för barn och unga som inte är färdigvuxna på längden.
Det är stor skillnad på fetma och övervikt. Enligt WHO är fetma en sjukdom som gör att man riskerar att få problem som bland annat diabetes och hjärtsjukdomar, medan övervikt är en riskfaktor för att utveckla fetma.
VISSTE DU ATT...
... högst tio procent av dagsbehovet av energi bör komma från socker. Genomsnittsvärdet för flickor motsvaras då av 17 sockerbitar och för pojkar av 21 sockerbitar. Undersökningar har visat att en tioåring lätt får i sig 95 sockerbitar.
... en tioåring får i sig hela dagsransonen av socker (50 g) om han dricker 6 dl läsk eller saft?
... 100 gram skumgodis ger motsvarande 15 sockerbitar?
... hälften av alla feta femåringar fortsätter att vara feta som vuxna?
... en tredjedel av eleverna i högstadiet och gymnasiet inte rör sig tillräckligt mycket om man ser från hälsosynpunkt?
... nära 2,8 miljoner svenskar är överviktiga?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!