– Det har aldrig varit så många vildsvin i våra stadsdelar. Att skjuta djuren går mot Uppsala kommuns policy. Vi ska främja den biologiska mångfalden, säger Lars Johansson, viltvårdare vid Uppsala kommun.
Han berättar att de första vildsvinen började synas på Uppsalas gator för sex år sedan och har ökat sedan dess. Om ökningen fortsätter i denna takt måste en viss avskjutning ske.
De största vildsvinspopulationerna i Uppland finns längs med kusten.
Sakta börjar djuren röra sig inåt land men också från andra län i riktning mot Uppsala.
– De vildsvin som har setts på våra gator är förmodligen ungar som letar efter egna bohag och mat. De har inga kartor i huvudet och får lära sig var människor finns den hårda vägen, säger Staffan Ågren, ordförande på jägarförbundet Uppsala län.
Uppsalabon Staffan Larsson cyklade vid Ulleråkerkorset i veckan och stötte på ett vildsvin som stod mitt på cykelvägen.
– Jag stannade på 20 meters avstånd från grisen. Han såg lite rädd ut, vände och sprang tillbaka till skogen. Han hade en mörkbrun färg och inga betar, så jag antar att grisen var ung.
Vildsvin som bökar på jordbrukarnas marker är också ett problem då de förstör grödor i sin jakt på mat. Lars Johansson visar områden som vildsvinen varit och bökat i.
– De äter främst rötter i marken men är egentligen allätare. Hittar de till exempel ett dött rådjur, äter de det också, säger Lars Johansson.
Jägarförbundets statistik över skjutna vildsvin i Uppsala län visar på en minskning år 2010, jämfört med föregående år.
– Just nu har vi bara en prognos för år 2010, men vi kan se avskjutning mellan 1 500 och 2 000 vildsvin, säger Staffan Ågren ordförande på Jägarförbundet Uppsala län.
Både Staffan Ågren och Lars Johansson berättar att vildsvinför det mesta är rädda för människor. Det har dock förekommit fall när en sugga har attackerat människor i syfte att skydda sina kultingar.
– Naturligtvis kan vildsvinen vara farliga för människor men de är vanligtvis väldigt rädda för oss, säger Lars Johansson.
Vildsvin siktade på Uppsalagator
I jakt på en egen boplats och mat promenerar vildsvin på Uppsalas gator. Men trots ett antal rapporter om vildsvin i Uppsala ser jägarförbundet en minskning av djuren.
Det här vildsvinet observerades på Studentvägen i Uppsala häromdagen.
Foto: Läsarbild
Utbredning: Den nutida vildsvinsstammen kom ursprungligen från Södermanland och Skåne under andra hälften av 1900-talet. År 2000 började vildsvinen sprida sig till Sydsverige och södra Mellansverige, alltså hela Uppland, större delen av Västmanland och södra Värmland.
Livsmiljö: Vildsvin håller sig helst till löv- och blandskog men kan i skydd av mörker även söka sig till öppen terräng.
Födoval: Djuren är allätare. Större delen av vildsvinens föda kommer från människan som har försett dem med. Detta främst för att avleda vildsvinens uppmärksamhet från odlad mark, men också för att stötta stammen.
Mått, ålder och levandevikt: En vuxen galt (hane) väger mellan 80 till 120 kilo och är 1.2 till 2.0 meter lång. Mankhöjden är 0.6 - 1.2 meter. Suggan (honan) är lite mindre till storleken och väger mellan 60 - 110 kilo. Vildsvinen kan bli upp till tolv år.
Källa: www.viltfakta.se