Inom vården råder strikta klädregler, men till skillnad från många andra yrken där det gäller att se bra ut, handlar det om att skydda sig själv och andra.
– I vårt yrke är det väldigt viktigt att förhindra smittspridning, därför har vi strikta regler för klädsel och hygien, berättar Charlotte Z Möller, verksamhetschef på Centrumkliniken i Uppsala.
Långärmade tröjor, utsläppt hår, smycken och nagellack är strängeligen förbjudet, då det finns risk att bakterier eller virus fastnar och kan föras vidare.
– Förr i tiden kunde man bara dra över en läkarrock över sina privata kläder, men så är det inte längre. I dag ska kläderna bytas varje dag och ibland även mellan möten med patienter om så behövs.
Klädseln inom vården har dock fler syften än att minimera smittspridning.
– Våra kläder signalerar vilka vi är. Det inger förtroende och är en del av ett professionellt bemötande. Dessutom visar det att vi hör ihop, det skapar gemenskap.
På Centrumkliniken finns dock, till viss mån, utrymme till en gnutta individualitet.
– Vi som privat vårdgivare har lite mer frihet. Personalen kan välja mellan en lite lugnare rosa nyans eller en mjukare grå ton. Dessutom kan man välja om man vill ha pikétröja, tunika eller en klänningsmodell som är populär på sommaren.