Att de uppländska skogarna nu är fulla av glänsande, blåsvarta fullmatade bär beror ytterst på den långa vintern och den kyliga våren.
– Det ovanligt djupa snötäcket i vinter skyddade fjolårsskotten från att förfrysa eller bli betade av viltet, kommenterar Ola Langvall, Enheten för skoglig fältforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet, vars blåbärsprognos visar på fler bär än normalt i södra Sverige.
Förseningen beror enligt Ola Langvall på att den kyliga våren fördröjde blomningen med ett par veckor jämfört med 2009. Också den överdådiga smultronblommen i våras har levt upp till vad den lovat, även om smultronen också är ett par veckor sena.
Anita och Thomas Avén på Märsö gård i Enköping är bärodlare, och har nu skördat sina hallon samt en hel del svarta, röda och vita vinbär. Också de tidiga körsbärssorterna börjar nu mogna.
– Det ser ut att bli en normal skörd här, vid en ganska normal tidpunkt, säger Anita Avén.
I många villaträdgårdar i Uppsala län ligger äppelkarten i drivor, vilket orsakar oro och förstämning bland hobbyodlarna. Men att många äppelkart trillar ner på marken så här års är oftast att hänföra till allmän, spontan kartgallring. Samtidigt är det uppenbart att många äppelträd lider av den långvariga torkan, säger pomolog Hilding Karlsson, Uppsala, som börjar överväga att ge sina egna träd en rejäl genomvattning.
– Frågan om att vattna eller ej handlar ytterst om på vilken sorts mark träden är planterade, och hur pass väldränerad den är.
Äppelnedfallet till trots anser han att skörden hittills ser ut att bli relativt normal.
– Fast förutom torkan finns det ytterligare hot mot äppelskörden i sommar: skadeinsekterna äppelvecklare och rönnbärsmal, säger Hilding Karlsson.
Rönnbärsmalen avslöjar sin ondskefulla närvaro genom att sätta små prickar på äppelkarten. Äppelvecklarens destruktiva framfart är lika tydlig och syns på de hopkrullade bladen.
– Äppelvecklaren går från det ena bladet till det andra och rullar ihop dem. Den avslutar sitt verk med att borra sig in i äpplet för att äta upp kärnorna.
Att hindra den processen är omöjligt.
– Tyvärr är det för sent att göra något åt saken. Men den som sprutade sina äppelträd i midsomras kan slippa äppelvecklarens härjningar.