Vill du skriva novell? - Tjuvlyssna, ett sätt att komma igång

Skriver du ibland? Kanske är du en sån som har flera påbörjade skrivprojekt lagrade i datorn? Eller i en vacker skrivbok med mjukt sidenomslag? Vi bad två professionella skrivarlärare om tips. Både för att komma igång och för att komma till punkt.

Uppsala2014-02-19 08:03
Vi bad bibliotekspedagogen Åsa Lundholm och skrivarkursledaren Rebecca Gärdenfors om hjälp för att få råd och tips om hur man ska komma igång med sitt skrivande.
- Det vanligaste är nog att man försöker förklara för mycket. Att man glömmer bort hur personerna i berättelsen känner sig, hur de tänker och hur det luktar omkring dem, säger Rebecca Gärdenfors från Uppsala som leder skrivarkurser bland annat i Knivsta.

I verkligheten när man står och pratar med någon, säger kroppsspråket hos den som berättar ofta en hel del. Om inte kroppsspråket stämmer med vad personen säger blir vi bli osäkra. Det är såna detaljer man ska ta med för att förstärka och mejsla fram sin text.
Känslor, lukter, dofter, hur något smakar. I stället för att skriva: "En sommarnatt" kan man till exempel skriva" Det kom en doft av kaprifol". Kaprifolen blommar inte på vintern och den doftar som mest på natten, alltså blir det en sommarnatt.
Rebecca Gärdenfors råder också alla till att i förväg tänka ut hur berättelsen ska sluta.
- Det är ofta svårt att sluta en berättelse, man skriver och skriver och sedan tröttnar man och slutet blir att man vaknar ur en dröm. Tänk ut slutet från början i stället så blir det bättre, säger hon.

Åsa Lundholm ansvarar för Valsta - Steninges årliga skrivartävling i Märsta, hon arbetar också med bokcirklar och för att ungdomar ska läsa mer. Hon ger rådet att skriva, kasta, skriva, kasta. Alltså att prova sig fram och skriva mycket och att hellre skriva många korta pass än några få långa.
För att komma igång måste man ha självdiciplin, säger hon.
- Det gäller att bestämma sig för att sitta en halvtimme varje dag i ett par veckor. Många har en föreställning om att inspirationen måste komma först, men de flesta författare är hårt arbetande personer som skriver mycket och ofta, säger hon.

Att skriva om det enkla, det lilla är ett råd som båda kommer med.
Ett tips är att ställa sig i ett hörn i skolan en stund under dagen och titta på vad som händer. Lyssna på vad folk runtomkring pratar om, på vilket sätt säger de det de vill säga. Vad händer när man är 15 år och står vid skåpet i skolkorridoren? Vilka är det som kommer förbi, varför stannar de, varför stannar de inte?
- Det är lättast att skriva om något man känner till eller som ligger en nära, säger Åsa Lundholm.
Att be någon annan läsa det man skrivit kan kännas läskigt i början. Men det är viktigt. Be en kompis, en släkting eller varför inte en bibliotekarie, läsa det du skrivit och säga vad de tycker. Det kan vara till stor hjälp för att komma vidare.

Det kan också vara till stor hjälp för att sedan våga skicka in novellen till Sigtunabygdens Lilla Novellpris. Den ska vara inne senast den 1 november och den får vara högst 12 000 tecken lång, inklusive blanksteg. Den får inte vara publicerad tidigare och heller inte varit med i någon tävling där den vunnit pris.
Första pris är 1 000 kronor så det kan vara mödan värt.
- Egentligen går det inte att lära någon att skriva. Strunta i vad alla säger om hur man ska skriva. Skriv på, säger Rebecca Gärdenfors.
Tio skrivtips

1. Läs mycket. Diskutera det du läser med dina kompisar, med föräldrar och lärare. Tänk efter hur författaren har gjort och ta reda på vad du tycker om boken. Läsningen växer och blir större när man pratar om den. Det finns också många bloggar om läsning och om att skriva och det finns många olika cirklar och kurser man kan söka sig till.

2. Öva mycket. Skriv mycket och försök skriva klart det du börjar på. Det är bättre att skriva klart några halvbra noveller än att ha börjat på tio som aldrig blir klara. Sätt en deadline.

3. Begränsa dig. Berätta om en situation, en händelse, ha inte med för många personer i berättelsen och börja i det lilla.

4. Tänk på hur du berättar. Det är inte enbart vad du berättar som är viktigt. Tänk på om du vill skriva din novell som en dagbok, som ett brev om du skriver i jag-form eller i tredje person. Bestäm dig också i förväg för vad du vill säga.

5. Undvik klichéer. En kliché är till exempel: "Han har en fantastisk kropp." Skriv i stället hur nacken ser ut, hur personen rör på sig, på vilket sätt han rör på läpparna. Undvik stora breda adjektiv som bedårande och underbar.

6. Lita på att läsaren är smart. Skriv inte läsaren på näsan. Man behöver inte förklara allting utan läsaren ska få läsa mellan raderna. I stället för att skriva "Han var rädd" kan man till exempel skriva: "Han ryckte till och kände en ilning i magen."

7. Ha en konflikt i berättelsen, ett problem som driver novellen framåt.

9. Lär känna personerna i novellen. Tänk ut vad som hänt personerna innan de kom in i berättelsen och vad som händer dem efter att novellen är slut. Tänk också ut vilka drömmar de har i livet, intressen, vad skäms de över, har de varit med om något sorgligt och så vidare.

8. Tänk igenom berättelsen innan. Tänk på en början, en mitt och ett slut.

10. Stäng av internet och chat, tv, mobil och be föräldrarna hålla småsyskon borta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om