Tidigare har alliansen ansett att Konserthusets ledning ”bör” prova att ta in privata entreprenörer. För 2012 har ägardirektiven skärpts: bolaget ”ska” pröva entreprenad på hela eller delar av verksamheten.
Konserthuset gick med 14 miljoner kronor i förlust förra året. Det var visserligen tre miljoner bättre än året innan, men det räcker inte. Tanken är att privata företag jobbar effektivare och är mer innovativa. Det kan pressa kostnaderna. I dag är bara städ och vaktbolag i privat regi. Nu vill alliansen att entreprenad provas på ”riktigt” för att se om det kan förändra situationen.
– Vi vill att styrelsen ska gå igenom konserthusets olika delar för att se om det exempelvis är bäst att driva restaurang, bar eller annat i egen regi, eller om det kan bli bättre om någon annan gör det, säger Uppsalas finanskommunalråd Gunnar Hedberg (M).
Konserthusets vd Magnus Bäckström har noterat att ägardirektivet förändrats. Ledningen för Konserthuset har utrett entreprenörsfrågan vid flera tillfällen och ytterligare en utredning pågår just nu. Den ska presenteras i höst.
– Man har fått uppfattningen att andra skulle driva Konserthuset bättre. Men vi genomlyste det här vid det senaste styrelsemötet i maj. Som diskussionen går nu så har vi redan de mest optimala driftsformerna. Ledning och styrelse är överens om det. Att ta in en entreprenör för restaurangen skulle göra att vår verksamhet fungerade sämre. Vi vet att vi driver en väl fungerande verksamhet i dag, säger han.
Enligt Magnus Bäckström var det vanligt att anläggningar som Konserthuset hade olika entreprenörer för tio år sedan. Men många har slutat med det.
– Att få in entreprenörer som delvis har andra mål är inte problemfritt. Restauranger och barer viktiga delar i konsert- och kongressverksamheten. Inte egna verksamhetsgrenar, säger han.
Lena Hartwig (S), ny vice ordförande i Konserthusets styrelse, tidigare kommunalråd i Uppsala och den som drev frågan om att bygga ett konserthus hårt, säger att styrelsen är enig om att inte ta in några entreprenörer.
– Det är fel väg att gå. Vi utreder frågan och det visar att konkurrensutsättning är ineffektivt och varken billigare eller bättre, säger hon.
Hur vill du få ordning på ekonomin?
– Vi måste ha en seriös diskusson om de ekonomiska förutsättningarna för Konserthuset. Jag är så trött på att höra att allt bli bättre bara det privatiseras, säger hon.
Gunnar Hedberg anser att dagens ekonomiska situation visar att Lena Hartwig presenterade glädjekalkyler när projektet klubbades en gång i tiden.
– Visst fanns det brister i kalkylen - det är väl klart i dag. Men vi kunde inte se det då, eller kanske ville vi inte se det. Vi ville ha ett konserthus och var uppfyllda av det. Jag kan ta ansvar för det. Men Gunnar Hedberg har inte förstått problematiken. Det finns inga stora kulturinstitutioner som kan drivas med vinst, säger Lena Hartwig.
Fungerar inte försöken med entreprenad vill Gunnar Hedberg ta ett samlat grepp om Konserthusets framtid. Verksamheten varit i gång ett antal år och styrelsen har jobbat ”bra”, anser han.
– De måste få en chans att kunna göra ett nollresultat. Vi måste troligen titta på hyressituationen, kanske införa någon form av hyresbidrag eller annat. Att inte ha förutsättningar att få ekonomin att gå ihop är demoraliserande, säger han.